Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.11.2018

Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul se prelungește cu un an de zile, până la 31 decembrie 2019

Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul se prelungește cu un an de zile, până la 31 decembrie 2019

Executivul a aprobat astăzi proiectul de modificări la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, privind data-limită de desfășurare a activităților de comerț cu amănuntul în baza patentei, care a fost amânată cu 1 an, respectiv, până la 31 decembrie 2019.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că, Proiectul a fost elaborat în scopul de a facilita, stimula și gestiona activitatea de comerț cu amănuntul, în perioada de tranziție de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat. Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a notat că în ianuarie 2017, în legislație a fost introdus conceptul de activitate independentă ca alternativă la patenta de întreprinzător. Așa cum, în ultimii doi ani se atestă un proces lent de trecere de la patentă la activitatea independentă, s-a propus prelungirea valabilității termenului de patentă.

”Comparativ cu patenta, activitatea independentă simplifică și facilitează dezvoltarea activității antreprenoriale. Deci, comerțul cu amănuntul începe cu o simplă cerere către Serviciul Fiscal de Stat și prevede un regim fiscal mai facil și o abordare mai loială a aspectelor sociale. De asemenea, oferă antreprenorilor mai multe oportunități de dezvoltare a afacerii, iar statului - metode mai bune de gestiune a unor provocări și riscuri din economia națională - în general și din mediul de afaceri - în special. Totuși, se atestă un proces lent de migrare de la patentă la activitatea independentă. Pentru a susține mediul de afaceri, în special, micile afaceri, din perspectiva veniturilor mici în spațiul rural, venim cu propunerea de a prelungi cu un an de zile patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul, până la 31 decembrie 2019”, a specificat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la situația din septembrie curent, au migrat puțin peste 1500 antreprenori-persoane fizice, de la patentă la activitatea independentă. Totodată, la situația din septembrie curent, mai sunt înregistrate peste 9 mii 100 patente în comerțul cu amănuntul. În acest context, reprezentanții autorităților și instituțiilor publice au discutat motivele tranziției lente cu reprezentanții titularilor de patentă în cadrul ședințelor tematice pe platforma Consiliului economic pe lângă Prim-ministru. Consecutiv, au fost elaborate un șir de măsuri, care urmează a fi întreprinse de către autoritățile publice, pe parcursul anului 2019, în scopul încurajării și stimulării titularilor de patentă de a trece la activitatea independentă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus