Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-07/in-ziua-alegerilor-agita-ia-electorala-in-incinta-sec-iei-de-votare-sau-in-raza-a-100-de-metri-de-lo-56244.html
Data: Nov 7, 2018 (21:06)

În ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării ar putea fi interzisă

Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, în ședința de astăzi, modificarea unor acte legislative în acest sens. Potrivit proiectului, va fi modificat art.52 alin (10) din Codul electoral prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării.
 
Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Acestea vor stipula agitația electorală în incinta secției de votare și pe teritoriul din preajmă. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie curent, a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău.
 
Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.