Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-07/in-sec-iile-de-vot-ar-putea-fi-instalate-camere-de-luat-vederi-56261.html
Data: Nov 7, 2018 (22:24)

În secțiile de vot ar putea fi instalate camere de luat vederi

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a discuta acțiunile, care ar mai urma să fie întreprinse de Guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent. „Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a spus Pavel Filip.

Premierul a propus să fie examinată inclusiv posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru  a asigura o transparență maximă. În acest sens, a fost accentuată importanța asigurării transparenței, dar și a secretului votului și a datelor personale. „Cu toții ne dorim corectitudine. Să nu lăsăm nici un element care să provoace îngrijorări”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot. Totodată, șeful Executivului a accentuat necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.

De asemenea, Guvernul va solicita ANRE să verifice rețele de alimentare cu energie  electrică, iar ANRCETI să se asigure că în toată țara există conexiune la Internet în parametrii declarați de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicații Speciale, care a fost recent reorganizat și a devenit unica instituție publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informațional „Alegeri” să aibă la dispoziție canale de comunicare bine securizare și pe deplin funcționale. „Una dintre grijile majore este anume securitatea cibernetică a sistemelor informaționale, mai ales a sistemelor utilizate în alegeri”, a menționat premierul.

În 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie - alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt, și după 14 iunie- alegeri locale generale.