Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-07/in-doua-saptam-ni-va-fi-elaborat-conceptul-de-reorganizare-a-sistemului-de-medicina-de-urgen-a-56240.html
Data: Nov 7, 2018 (20:51)

În două săptămâni va fi elaborat conceptul de reorganizare a sistemului de medicină de urgență

Problemele și carențele în activitatea Serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească din țară au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu participarea responsabililor de profil.

Premierul a menționat că o analiză preliminară a sistemului medicinei de urgență, făcută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a scos la iveală mai multe deficiențe: un sistem de intervenție defectuos, o organigramă stufoasă cu prea mulți șefi și o utilizare ineficientă a resurselor disponibile.

Pavel Filip a cerut ministerului de profil să elaboreze în decurs de 2 săptămâni un concept al reformei serviciului de Urgență. „Sistemul de medicină de urgență are nevoie DE URGENȚĂ de reformare. În următoarea etapă, trebuie să veniți cu un proiect de reformă: pornind de la structură, statele de personal, numărul de ambulanțe. Această reformă trebuie cât mai repede elaborată și pusă în aplicare. Atunci vom avea economii, dar și oameni mulțumiți de serviciile prestate”, a spus Pavel Filip.

Premierul a dispus să fie efectuată și o analiză privind necesitatea și eficiența reparației și construcției unităților de asistență medicală urgentă în țară, pe parcursul ultimilor 3 ani. „Separat vreau o analiză pe toate substațiile, tot ce am construit și am investit. Să vedem - noi le-am făcut că a trebuit să le facem sau că a trebuit de cheltuit banii ineficient? Construcția acestora trebuie să fie argumentată, în funcție de numărul de populație, de amplasare, de necesitatea combinării eforturilor cu medicina de familie”, a subliniat premierul.

În prezent, serviciile medicale de Urgență sunt prestate de către instituția de bază CNAMUP, în cooperare cu serviciul AVIASAN pe lângă Institutul de Medicină Urgentă, departamentele de urgență ale spitalelor și alte unități medicale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.