Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-11-06/republica-moldova-i-emiratele-arabe-unite-vor-semna-un-memorandum-de-cooperare-pe-domeniul-infrastru-56214.html
Data: Nov 6, 2018 (15:26)

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite vor semna un memorandum de cooperare pe domeniul infrastructurii

Dezvoltarea proiectelor de infrastructură, stabilirea unor parteneriate reciproc avantajoase în diferite domenii de cooperare bilaterală, precum și inițierea unor proiecte investiționale au fost subiectele discutate astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici și Abdullah Belhaif AlNuaimi, ministrul Dezvoltării Infrastructurii al Emiratelor Arabe Unite (EAU). Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei de lucru a delegației țării noastre în Dubai, în perioada 4-6 noiembrie 2018.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a familiarizat cu practica emiriană privind dezvoltarea unei infrastructuri echilibrate, capabile să asigure planificarea și întreținerea proiectelor din sectorul de locuințe, cel a drumurilor, în conformitate cu cele mai bune standarde din lume, în parteneriat cu autoritățile competente. Totodată, ministrul Dezvoltării Infrastructurii al EAU a vorbit despre schemele de dezvoltare urbană pentru proiectele de infrastructură, precum și strategiile pentru dezvoltarea sectorului de drumuri. În context, Chiril Gaburici s-a pronunțat pentru intensificarea cooperării bilaterale și inițierea unor parteneriate comune. În context, părțile au convenit că vor semna un memorandum de cooperare pe domeniul infrastructurii între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite.

”Voi contribui ca Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova să colaboreze cu Ministerul Dezvoltării Infrastructurii al Emiratelor Arabe Unite pentru cele mai bune practici în domeniul dezvoltării infrastructurii, să facilităm cooperarea bilaterală pentru inițierea unor proiecte investiționale din domeniul infrastructurii cu participarea mediului de afaceri dintre țările noastre”, a specificat Chiril Gaburici.

În context, Abdullah Belhaif AlNuaimi a menționat:  “Sunt sigur ca avem ce învăța unii de la alții. Vom colabora și voi transmite experiența țării mele privind utilizarea de noi tehnologii și vom stabili parteneriate reciproc avantajoase”. De asemenea, ministrul Dezvoltării Infrastructurii al EAU a susținut inițiativa de cooperare bilaterală interministerială pentru inițierea unor proiectelor investiționale din domeniul infrastructurii. Totodată, Abdullah Al Nuaimi a reiterat dorința țării sale de a explora oportunitățile de investiții disponibile pe piețele din Moldova.

În cadrul întrevederii bilaterale, miniștrii celor două state au discutat și despre punerea în vigoare a Acordurilor bilaterale privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, evitarea dublei impuneri şi evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, semnate între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Emiratele Arabe Unite, în ianuarie – august 2018, a înregistrat suma de 13.3 milioane USD, în creștere de 4,4 ori în comparație cu aceeași perioada a anului 2017. După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada respectivă, Emiratele Arabe Unite se situează pe locul 35 între țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova deține relații comerciale, cu o pondere de 0,24% din volumul comerțului total, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.