Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.11.2018

Pavel Filip, la CGM 2018: Doi factori determinanți în găsirea soluției pentru conflictul transnistrean sunt voința politică și atmosfera de încredere

Pavel Filip, la CGM 2018: Doi factori determinanți în găsirea soluției pentru conflictul transnistrean sunt voința politică și atmosfera de încredere

Importanța soluționării conflictelor regionale și identificării noilor abordări în materie de securitate, a fost discutată astăzi în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei  de securitate de la Munchen, care se desfăşoară zilele acestea la Minsk. După dezbateri interactive cu participarea profesioniștilor din domeniul politicii externe și securității, premierul Pavel Filip a concluzionat că în pofida eforturilor depuse, inclusiv la nivel internațional, avansarea în soluționarea conflictelor înghețate rămâne a fi una dificilă și problematică.

„Există multiple paradigme și strategii de reglementare, dar cu regret prea puține conflicte au ajuns la faza găsirii acelei soluții unice și viabile care poate fi acceptată de toate părțile implicate. Atunci când procesele de reglementare vor înceta să servească drept instrumente de manipulare și influență geopolitică cu destinele popoarelor, șansele soluționării vor crește substanțial”, a spus premierul.

În context, Pavel Filip a vorbit despre experiența Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind că în acest caz soluția nu va putea fi adusă sau impusă din exterior – ea trebuie găsită și asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului. Pe de altă parte, implicarea partenerilor externi este importantă pentru a ajuta părțile să ajungă la un compromis. În determinarea sa de a soluționa problema transnistreană, țara noastră este ajutată de UE, organizațiile internaționale precum ONU și OSCE, un rol activ revenind și colaborării cu Ucraina și Statele Unite ale Americii.

„Doi factori determinanți în găsirea soluției sunt voința politică și atmosfera de încredere. Iată de ce autoritățile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru a clădi cărămidă cu cărămidă o atmosferă de încredere și a-i convinge inclusiv cei sceptici că soluțiile pot fi găsite”, a spus premierul. Pavel Filip a reiterat că țara noastră va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale, dar și să insiste asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Pentru a nu admite situații similare celei din regiunea transnistreană și a proteja interesele fiecărui stat, atenția urmează a fi concentrată pe prevenirea conflictelor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

„Este important de consolidat și de dezvoltat tot ce înseamnă diplomație preventivă, avertizare timpurie și intervenție timpurie, ceea ce va permite evitarea conflictelor noi și concentrarea eforturilor pe reglementarea conflictelor existente”, a conchis Pavel Filip.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus