Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2018

Activitatea parcurilor științifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare, discutată de deputați

Autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere și instituțiile de învățământ superior ar putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Comisia economie, buget și finanțe a examinat, în ședința de astăzi, propunerile și amendamentele parvenite la proiectul de lege cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare și va propune plenului Parlamentului aprobarea acestuia, în  lectură finală.
 
Potrivit proiectului, se extinde lista entităților care pot fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățământ superior.
 
Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenții vor beneficia de mai multe stimulente. Statul, prin intermediul autorităţilor publice centrale şi locale, va putea oferi în folosinţă gratuită bunurile imobile proprietate publică pentru crearea şi dezvoltarea parcului ştiinţifico-tehnologic şi/sau incubatorului de inovare. Totodată, vor exista reduceri la calcularea plăţii pentru locaţiune/arenda, iar în primii doi ani de activitate rezidenții vor fi scutiți de această plată.
 
În cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice și a incubatoarelor de inovare vor fi elaborate şi fabricate produse inovaţionale în baza rezultatelor cercetării sau transferului de tehnologii, vor fi susţinuți agenţii economici care se implică în implementarea rezultatelor cercetării şi însuşirea de noi tehnologii, vor fi atrase investiţii pentru realizarea noilor proiecte.
 
 Proiectul prevede și criteriile de evaluare a proiectelor pentru implementare în cadrul parcurilor sau incubatoarelor, termenele de realizare și condițiile de extindere a acestora. De asemenea, sunt stabilite cazurile de retragere a titlului de rezident.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus