Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-30/ceta-enii-republicii-moldova-dar-i-cei-din-belarus-vor-putea-circula-rapid-i-in-siguran-a-cu-ruta-av-56122.html
Data: Oct 30, 2018 (21:03)

Cetățenii Republicii Moldova, dar și cei din Belarus vor putea circula rapid și în siguranță cu ruta avia Chișinău – Minsk, lansată astăzi

Cursa va fi operată de 5 ori pe săptămână, iar zborul va dura o oră şi jumătate. Ideea a fost lansată încă în luna aprilie, când premierul Pavel Filip a discutat această posibilitate cu președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, aflat atunci în vizită la Chișinău.

„Astăzi demonstrăm încă o dată că relațiile dintre Republica Moldova și Belarus sunt bazate pe prietenie, încredere și respect reciproc, dar, în același timp, pe proiecte concrete pentru cetățeni”, a menționat premierul la evenimentul de lansare a cursei.

Șeful Executivului a subliniat că ruta directă va deschide oportunități de afaceri și noi destinații pentru cetățenii noștri, care vor putea ajunge mai simplu și mai ieftin din Minsk spre alte țări, inclusiv cele din Asia. În același timp, Republica Moldova ar putea deveni o destinație turistică pentru cetățenii mai multor state, care prin Minsk, pot ajunge mai repede la Chișinău.

La rândul său, Igor Cerghineț, directorul adjunct al companiei Belavia care va opera noua cursă, a menționat că biletele la ruta respectivă sunt deja foarte solicitate: „Am adus la Chișinău 65 de pasageri, iar înapoi vor zbura 92. Este un rezultat bun pentru început și sper că pe viitor cursa va deveni una zilnică”. Igor Cerghineț a mai precizat că ruta capătă popularitate și în rândul pasagerilor în tranzit care zboară spre țările baltice, Finlanda, Federația Rusă, Kazahstan sau Georgia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Premierul a zburat astăzi cu noua rută spre Minsk, într-o vizită de lucru, fiind astfel printre primii pasageri ai cursei lansate. Înainte de zbor, Pavel Filip a ținut să facă o promisiune. „Pasagerul cu numărul 1000 care va veni de la Minsk la Chișinău va fi primit la Guvern și va avea posibilitatea să viziteze una dintre vinăriile din Republica Moldova. Vă rog să veniți, să vedeți Republica Moldova, să vedeți care ne sunt tradițiile, iar noi vă vom acorda toata atenția”, a spus prim-ministrul.