Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-25/republica-moldova-i-italia-i-i-intensifica-rela-iile-comercialeconomice-56067.html
Data: Oct 25, 2018 (21:21)

Republica Moldova și Italia își intensifică relațiile comercial-economice

Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat în domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale, al Ministerului Economiei și Infrastructurii, împreună cu Stela Stîngaci, Ambasadoarea Republicii Moldova în Republica Italiană, au avut două întrevederi bilaterale cu Alessio Mattia Villarosa, Secretar de Stat  responabil de domeniul financiar-bancar la Ministerul Economiei și Finanțelor și Michele Geraci, Secretar de Stat responsabil de comerț exterior și investiții, la Ministerul  Dezvoltării Economice a Republicii Italiene.

Delegația Republicii Moldova a prezentat oportunitățile de investiții oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale, precum și Parcului virtual IT Tekwill. Totodată, a încurajat partea italiană să participe la procesul de privatizare a bunurilor publice și să vină cu proiecte investiționale în sectorul turismului.  Mai mult, partea moldovenească a solicitat suportul părții italiene în promovarea produselor agroalimentare și industriale moldovenești pe piața europeană prin intermediul marilor retaileri.

Michele Geraci a salutat reformele Guvernului Republicii Moldova pentru facilitarea activității antreprenoriale, identificând mai multe posibilități de cooperare comercial-economică precum: examinarea posibilității instituirii Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică, după principiul funcționării programului ERASMUS Plus, impulsionarea dezvoltării start-upurilor în sectoarele de interes comune, de asemenea să fie examinată posibilitatea organizării  vizitelor de studii pentru preluarea celor mai bune practici în domeniul infrastructurii calității.

Părțile au apreciat dinamica pozitivă de dezvoltare a relațiilor comercial-economice între țări, creșterea investițiilor, posibilitățile de atragere a asistenței tehnice. Totodată, au discutat posibilitatea dezvoltării instrumentelor stimulatorii pentru intensificarea cooperării comercial economice între țări.

Conform datelor statistice oficiale volumul comerțului bilateral între Republica Moldova și Italia a înregistrat în perioada ianuarie-august 2018 468,6 mln. dolari SUA, în creștere cu 34,3% în comparație cu perioada similară a anului precedent. Totodată, Italia se situează pe locul 2 în exporturile totale ale Republicii Moldova, iar acestea constituie 206,1 mln dolari SUA și înregistrează o majorare cu 55,9% în comparație cu anul precedent, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.