Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.10.2018

Amenzile pentru încălcarea legislației privind fondul cinegetic și protecția vânatului vor fi înăsprite

Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul unei noi legi a vânătorii și fondului cinegetic pe care l-a votat în prima lectură. Inițiativa legislativă aparține deputatului Anatolie Gorilă. Potrivit autorului, proiectul ar exclude lacunele existente în legislația din domeniu, care este una învechită, ar reglementa raporturile atât din domeniul vânătorii, cât şi din domeniul administrării eficiente a gospodăriei cinegetice.
 
Inițiativa prevede crearea, în baza unui fond cinegetic național unic, a mai multor rețele de fonduri de vânătoare specializate, care să includă fondurile de tip silvic şi transmiterea acestora în gestionare Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Agenţiei „Moldsilva”, instituţiilor de învăţământ specializate.
 
Proiectul mai prevede acordarea dreptului succesoral de folosinţă, pe termen lung, a animalelor de vânătoare utilizatorilor care au practicat această activitate anterior şi îşi asumă toate responsabilităţile în vederea protecţiei animalelor. Responsabilitățile vor fi stipulate în contract. Potrivit autorului, acordarea dreptului de folosință a fondurilor de vânătoare pe un termen de până la 15 de ani va contribui la garantarea investiţiilor financiare pe termen lung, implementarea diferitor proiecte pentru dezvoltarea faunei de vânătoare.
 
În proiect este prevăzută doar o singură posibilitate legală de acordare pe termen lung a terenurilor de vânătoare – contractul încheiat între gestionari, adică între persoane juridice şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
 
Proiectul de lege mai prevede înăsprirea pedepselor, în cazul încălcărilor, inclusiv amenzi de câteva ori mai mari decât cele existente, confiscarea instrumentelor de braconaj, transportului, atragerea persoanelor culpabile la răspundere administrativă şi penală pentru braconaj.
 
Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus