Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
23.10.2018

Guvernul României va oferi în continuare suport Republicii Moldova în modernizarea spitalelor și dotarea cu echipament medical performant

Guvernul României va oferi în continuare suport Republicii Moldova în modernizarea spitalelor și dotarea cu echipament medical performant

Acestea sunt declarațiile ministrului Sănătății al României, Sorina Pintea în cadrul întrevederii oficiale cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

În acest sens, urmează în timpul apropiat să fie semnat de ambele ministere, un Plan de acțiuni privind cooperarea în domeniul sănătății și științelor medicale.

În cadrul discuțiilor, oficialii au menționat domeniile de colaborare necesare pentru cele două state, precum: dezvoltarea proiectelor transfrontaliere comune în cadrul programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, dezvoltarea parteneriatului în domeniul transplantului, întărirea sistemelor de sănătate, procurarea comună de medicamente, îndeosebi în cazul bolilor rare, management spitalicesc, sănătate publică şi sistemul de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă.

La fel, miniștrii au militat pentru realizarea schimbului de informaţii, experiență, bune practici și pentru schimb de medici şi specialişti în sănătate în ambele state.

„Contez pe suportul și experiența României în realizarea și implementarea reformei spitalicești care urmează să o inițiem în Republica Moldova, de asemenea și a Agenției e-Health, care este extrem de necesară și în țara noastră odată cu reformarea spitalelor. Pacientul nu trebuie să se piardă în sistemul de sănătate, dar trebuie să beneficieze de asistență medicală calitativă și eficientă. Această instituție va aduna într-un loc tot ce ține de informația sistemului de sănătate, precum prescripția medicală, dosarul electronic al pacientului și certificatele medicale”, a declarat Silvia Radu.

De asemenea, Silvia Radu a accentuat importanța realizării în comun a procurării medicamentelor rare și costisitoare, ca ambele state să beneficieze în acest domeniu de cost-eficiență, iar pacienții să nu ducă lipsă de aceste preparate.

„Vom susține sistemul de sănătate din Republica Moldova, vom continua cu modernizarea spitalelor și dotarea cu echipamente. Aveți tot sprijinul meu și a echipei Ministerului în realizarea reformelor în domeniul spitalicesc și asistenței medicale primare”, a subliniat Sorina Pintea.

La finalul întrevederii, miniștrii au menționat necesitatea instituirii unui grup de lucru care va coordona domeniile de cooperare incluse în Planul de acțiuni și semnarea acestuia foarte curând. Tot astăzi, Silvia Radu a vizitat Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, pentru a face cunoștință cu metoda de organizare și dotare a instituției, în contextul în care în perioada următoare la Institutul de Medicină Urgentă din Republica Moldova urmează să fie construită o Unitate asemănătoare.

Potrivit unui comunicat de presă, aceasta a vizitat și Inspectoratul de Situații Urgente al Ministerului Afacerilor Interne, pentru a se familiariza cu modul de lucru și intervenție în situațiile de urgență. România implementează cu succes colaborarea între SMURD, Serviciul de Asistență Medicală Prespitalicească și Pompieri, fiind un model de preluat și pentru țara noastră.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus