Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.10.2018

Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu vectorul de integrare europeană nu a întrunit numărul necesar de voturi

Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu vectorul de integrare europeană nu a întrunit numărul necesar de voturi

Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a țării nu a întrunit numărul necesar de voturi. În ședința plenară de astăzi, 54 de deputați din majoritatea parlamentară au susținut modificările, fiind necesare 67 de voturi pentru aprobarea proiectului. Fracțiunile PL, PLDM și PCRM au anunțat că nu vor susține proiectul și au părăsit sala de ședințe înaintea procedurii de votare, iar Fracțiunea PSRM nu a votat inițiativa.

”A avut șansa țara noastră astăzi, dar se pare că e mai nevoie de o generație. Vedem alianța antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Președintele Parlamentului după procedura de vot.

Dezbaterile proiectului de completare a Constituției Republicii Moldova au avut loc în ședința din 12 octombrie curent. În mod regulamentar, procedura de votare a proiectului de completare a Constituției Republicii Moldova a fost amânată pentru ședința plenară de astăzi.

Potrivit proiectului, Legea Supremă a țării urma a fi completată cu un articol nou care să stipuleze că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene ar urma a fi stabilite de Parlament prin lege organică.

Totodată,  autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru, constituit prin Hotărârea Parlamentului nr. 209 din 6 octombrie 2017. Acesta, a antrenat în activitatea sa, experți, reprezentanți ai mediului academic de profil și ai autorităților publice. Curtea Constituțională a adoptat la 11  decembrie 2017 avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova.

Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. În ianuarie 2010, Republica Moldova şi Uniunea Europeană s-au angajat în negocierea Acordului de Asociere. La 2 iulie 2014 Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost ratificat în plenul Legislativului. Ulterior, Parlamentul Republicii Moldova şi-a reafirmat dezideratul integrării europene prin Hotărârile nr. 274 din 14 noiembrie 2013 şi nr. 218 din 29 iulie 2016 prin care s-au aprobat declaraţii exprese cu privire la susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi privind parteneriatul naţional în domeniul integrării europene, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus