Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.10.2018

131 de rapoarte către autoritățile publice sunt transmise prin Ghișeul unic de raportare electronică

131 de rapoarte către autoritățile publice sunt transmise prin Ghișeul unic de raportare electronică

Gradul de implementare a Ghișeului unic de raportare electronică, problemele întâmpinate de agenții economici și soluțiile de depășire a acestora au fost examinate astăzi în cadrul unei ședințe, prezidată de premierul Pavel Filip.
 
Ghișeul unic a fost lansat la 27 ianuarie 2018 și reprezintă o platformă on-line de prezentare a rapoartelor. În prezent, pe portalul raportare.gov.md sunt transmise 131 de rapoarte către autoritățile publice: Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Casa Națională de Asigurări în Medicină, Biroul Național de Statistică și Ministerul Finanțelor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Astfel, agenții economici și cetățenii economisesc timp și bani la întocmirea și prezentarea rapoartelor, iar schimbul de informații între autorități este mai eficient. Actualmente, dețin acces la Ghișeul unic de raportare circa 48 mii de cetățeni și peste 57 mii de agenți economici. Pe parcursul anului curent, prin intermediul Ghișeului unic au fost depuse 1 milion 250 mii de rapoarte la adresa autorităților, cea mai mare parte dintre care au fost depuse de către agenții economici.

Totodată, există și unele probleme - dublări de informații, solicitarea informației în paralel de la agenții economici. Pentru depășirea acestor carențe, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, condus de Secretariatul Consiliului Economic, care în cadrul discuțiilor să identifice de comun acord soluțiile optime pentru depășirea dificultăților.

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca până la sfârșitul mandatului actualului Guvern să fie exclusă prezentarea documentelor (rapoarte, certificate, extrase), ale căror date sunt disponibile în format electronic, integrând  aceste informații în platforma MConnect. „Cetățenii și agenții economici nu vor mai avea nevoie să prezinte certificate de la o instituție la alta, iar toată informația necesară se va regăsi în baza electronică de date. Avem toate premisele create, trebuie doar să asigurăm interoperabilitatea sistemului. Dacă unele instituții se țin de certificate, o să anulăm plata pentru ele”, a subliniat Pavel Filip.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus