Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-17/ministerul-economiei-i-infrastructurii-va-negocia-cu-banca-mondiala-acordul-de-grant-pentru-proiectu-55941.html
Data: Oct 17, 2018 (22:57)

Ministerul Economiei și Infrastructurii va negocia cu Banca Mondială Acordul de Grant pentru proiectul ,,Piața energetică transparentă”

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Hotărârii de Guvern pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant pentru realizarea Proiectului ,,Piața energetică transparentă”, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare / Asociația internațională pentru Dezvoltare.

„Actualitatea Acordului este determinată de necesitatea pregătirii pentru implementarea Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparente și competitive în Republica Moldova și integrarea ei pe piața regională de energie electrică a Uniunii Europene”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

Acordul interguvernamental de Grant urmează a fi încheiat de către Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), ca reprezentant al Guvernul Republicii Moldova, și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Costul total al Proiectului de interconectare constituie 270 milioane EURO. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău, prin acordarea unui împrumut în dolari SUA, valoarea căruia nu va depăși echivalentul a 70 mil. EURO.

Totodată, Banca Mondială, va oferi un Grant în valoare de 410 mii dolari SUA, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică.  Grantul va fi divizat în 3 părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 mii dolari SUA, dezvoltarea capacităților Î.S. Moldelectrica - 41 mii dolari SUA și gestionarea și auditul grantului – 18 mii dolari SUA.