Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-16/tudor-ulianovschi-implementarea-acordului-de-asociere-rmue-ram-ne-o-prioritate-majora-pentru-autorit-55912.html
Data: Oct 16, 2018 (21:24)

Tudor Ulianovschi:„Implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile moldovenești”

Implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile moldovenești, atât pe dimensiunea bilaterală a cooperării cu Uniunea Europeană, cât și la interacțiunea multilaterală în cadrul Parteneriatului Estic (PaE). Declarația a fost făcută în după amiaza zilei de ieri, la Luxemburg, de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea ministerială a PaE cu participarea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, a celor 6 ţări partenere și a înalților oficiali ai UE.
 
Referindu-se la obiectivul strategic al țării – integrarea europeană și colaborarea cu structurile comunitare, Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat evoluțiile pozitive în sfera comerțului cu UE, apreciind și rezultatele reuniunii informale cu participarea UE și celor trei țări asociate dedicate implementării DCFTA.
 
Prezentând obiectivele cooperării multilaterale, Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat importanța aprofundării conectivității, în special, a aprobării planului investițional pentru dezvoltarea rețelei de transport TEN-T, iar în domeniul digital a fost remarcată importanța reducerii tarifelor la roaming între parteneri și, în perspectivă, cu UE. Șeful diplomației moldovenești a pledat și pentru aprofundarea dialogului pe problematica securității, combaterea amenințărilor hibride, consolidarea securității cibernetice, etc.
 
Cu referire la aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, Ministrul Ulianovschi a susținut ideea organizării unui eveniment de nivel înalt în 2019, la care să fie aprobat un document politic care ar lansa procesul de reflecție cu privire la perspectiva Parteneriatului pentru perioada de după 2020.
 
Agenda reuniunii, moderate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, s-a axat pe progresele privind implementarea celor 20 de obiective ale Parteneriatului Estic pentru 2020, stabilite în cadrul Summit-ului PaE-UE din 2017, precum şi trasarea acţiunilor comune în vederea celebrării a 10 ani de la fondarea Parteneriatului Estic.
 
Potrivit MAEIE, Ministrul Tudor Ulianovschi a purtat o discuție punctuală cu Comisarul pentru Negocierile de Extindere și Vecinătate, Johannes Hahn, pe marginea procesului de reforme și cooperării cu UE, constatând că este nevoie de un dialog mai intensiv și deschis între Republica Moldova și Uniunea Europeană.