Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.10.2018

Premierul Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere cu UE este o prioritate și este important să nu acumulăm restanțe

Premierul Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere cu UE este o prioritate și este important să nu acumulăm restanțe

Membrii Guvernului s-au reunit, ieri, în cadrul Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană, pentru a examina procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, precum și alte domenii prioritare de reformă abordate în cadrul dialogului politic RM-UE.

Prim-ministrul a încurajat instituțiile statului  să acorde o atenție maximă realizării angajamentelor asumate, inclusiv a acțiunilor  prezentate de Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, precum și examinării recomandărilor recentelor rapoarte privind implementarea Acordului de Asociere. „Implementarea Acordului de Asociere cu UE este o prioritate și trebuie să depunem toate eforturile ca să nu acumulăm restanțe, acest lucru fiind o obligațiune guvernamentală  esențială”, a spus premierul Pavel Filip.

În cadrul reuniunii, au fost trecute în revistă rezultatele primei Reuniuni Ministeriale în domeniul Comerțului. Cu toate că cele trei state participante au înregistrat o creștere a exporturilor în UE, Moldova exportând cu 33%  mai mult în ultimele 9 luni ale anului curent, comparativ cu Ucraina (10%) și Georgia (5%), a fost încurajată valorificarea în continuare a potențialului acestui format prin identificarea domeniilor cheie și de interes pentru extinderea cooperării.

De asemenea, Comisa a discutat aspecte ce țin de pregătirile pentru cea de-a 5-a Reuniune a Comitetului de Asociere în Configurația Comerț RM-UE. În cadrul acesteia vor fi examinate domenii ce țin de comerțul exterior, evoluția schimburilor comerciale cu partenerii europeni, armonizarea legislației naționale,  achizițiile publice, infrastructura calității, precum și subiecte legate de concurență.

Un alt subiect abordat la ședință a vizat dobândirea dreptului de export al cărnii și ouălor de pasăre în vederea valorificării oportunităților Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În acest context, acreditarea laboratoarelor, fortificarea capacităţilor instituţionale, îmbunătăţirea cadrului legal ce ar asigura procesarea corespunzătoare a deșeurilor reprezintă principalele priorități pentru perioada imediat următoare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus