Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-08/uniunea-europeana-i-guvernul-austriei-vor-oferi-6-milioane-de-euro-pentru-consolidarea-infrastructur-55795.html
Data: Oct 8, 2018 (22:10)

Uniunea Europeană și Guvernul Austriei vor oferi 6 milioane de euro pentru consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă în orașul Cantemir

Astăzi, 8 octombrie 2018, la Chișinău, a fost semnat un Acord de Cooperare dintre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și autoritățile locale din orașul Cantemir, ce va îmbunătăți condițiile de sanitație pentru cetățeni.

Conform documentului, Uniunea Europeană și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare vor aloca șase milioane de euro pentru realizarea proiectului “Consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale axată pe evacuarea în siguranţă a apelor uzate în orașul Cantemir”. Proiectul prevede construcția unei stații moderne de epurare a apelor uzate, construcția unui sistem de colectare și canalizare a apelor uzate pe o distanță de circa 12 km, inclusiv stații de pompare. De asemenea, va fi optimizat sistemul existent de alimentare cu apă și vor fi dezvoltate capacitățile  operatorului economic ce oferă servicii în acest sens.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului că: ”Este un proiect de dezvoltare regională ce va îmbunătăți condițiile de sanitație pentru circa 2500 de persoane din orașul Cantemir și va crea un mediu sigur de epurare a apelor uzate. Activitățile proiectului corespund obiectivelor Guvernului de alimentare cu apă și sanitație a localităților din țară. Mulțumim partenerilor pentru susținerea și deschiderea în cooperare”.

Șeful Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Chișinău, Alexander Karner și-a reconfirmat disponibilitatea de a susține țara noastră în contextul acțiunilor comune prevăzute de Strategia bilaterală de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020.

La rândul lor, autoritățile publice locale din orașul Comrat au comunicat că oamenii așteaptă cu nerăbdare realizarea unui proiect planificat încă în perioada anilor 90.

Semnatarii documentului au confirmat că vor depune eforturi ca activitățile proiectului să deruleze în timp și să nu fie admise întârzieri de lucrări.

 Proiectul urmează a fi finalizat în anul 2021, anunță  Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.