Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-10-02/coalitzia-de-guvernare-a-stabilit-prioritatzile-de-activitate-pentru-ultima-sesiune-parlamentara-55691.html
Data: Oct 2, 2018 (19:11)

Coaliţia de Guvernare a stabilit priorităţile de activitate pentru ultima sesiune parlamentară

Coaliţia de Guvernare, întrunită astăzi în şedinţă în format lărgit la sediul Partidului Democrat din Moldova, a stabilit priorităţile de activitate pentru perioada următoare. Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a declarat în cadrul briefingului de presă ce a urmat după şedinţă că discuţiile s-au axat pe proiectele prioritare care vor fi promovate în următoarea sesiune parlamentară, dar şi pe conlucrarea Parlamentului cu Guvernului în acest sens.

”Având timp că suntem limitaţi în timp, intenţia noastră este să venim cu proiecte importante, cum este noua lege a salarizării, aprobarea celor trei bugete pentru anul 2019, pregătirea unei legi privind comerţul interior, adoptarea Codului Audiovizualului”, a punctat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a precizat că varianta iniţială a Legii salarizării urmează să fie prezentată de către Guvern în adresa Coaliţiei de Guvernare în cel mult o săptămână. ”La ora actuală, este un decalaj mare de salarii, inclusiv pe profesii. Pentru a reduce acest decalaj, trebuie să fie găsită o formulă care să asigure creşteri salariale mai mari pentru categoriile cu salarii mici, cum sunt de exemplu educatorii în grădiniţe sau profesorii. La fel, legea va stabili modalitatea de creştere pe viitor a salariilor, ţinând cont de rata inflaţiei sau de alţi indicatori economici”, a argumentat Candu.

La fel, la şedinţa Coaliţiei s-a convenit să fie votată în maxim două săptămâni Legea privind comerţul interior, care va veni cu o protecţie suplimentară pentru producătorii autohtoni.

Andrian Candu a mai spus că în timpul apropiat vor avea loc audieri pe subiectul recuperării banilor devalizaţi din cele 3 bănci.

Reprezentantul Partidului Popular European din Moldova în cadrul coaliţiei, vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, a subliniat că se aşteaptă o sesiune animată, cu multe subiecte pe agendă, iar pentru a fi realizate toate obiectivele propuse s-a convenit convocarea sistematică a şedinţei Coaliţiei.

Totodată, Valeriu Ghileţchi a adăugat că, în şedinţa de azi, s-a pus în discuţie un subiect intens discutat la moment în societate – vaccinarea copiilor. „Am convenit cu Guvernul să găsim o soluţie de compromis: copiii să se întoarcă la şcoală, dar între timp totuşi să ducă discuţii cu părinţii, cu medicii de familie şi copiii să fie vaccinaţi”, a afirmat reprezentantul PPEM.

În altă ordine de idei, vicepreşedintele Parlamentului a declarat că subiectul privind modificarea Constituţiei pentru includerea sintagmei “integrare europeană” este în continuare pe agenda Coaliţiei de Guvernare, anunță un comunicat PDM.