Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2018

BERD și două fonduri de investiții private achiziționează un pachet de 41.09% în Moldova-Agroindbank

BERD și două fonduri de investiții private achiziționează un pachet de 41.09% în Moldova-Agroindbank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și fondurile de investiții private AB Invalda INVL și Horizon Capital au achiziționat astăzi un pachet de 41,09% din acțiunile B.C. Moldova Agroindbank S.A (MAIB), în cadrul unei licitații organizate de Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova. Partenerii au achitat 451.533 milioane de lei (echivalentul a 23.031 milioane de euro).

B.C. Moldova Agroindbank S.A. este cea mai mare bancă din Moldova.

Noii acționari, care își desfășoară activitatea prin compania HEIM Partners cu sediul în Marea Britanie, vor aduce cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă, noi tehnologii și structuri eficiente în vederea consolidării performanței cele mai mari bănci din Moldova, și îmbunătățirii serviciilor de creditare pentru întreprinderile locale, și pentru a sprijini economia.

HEIM Partners este deținută de BERD și Invalda, fiecare cu 37,5% din acțiuni, iar Horizon Capital, căruia îi aparține celelalte 25%, este responsabil de direcția strategică și de gestionarea pachetului MAIB în numele consorțiului.

HEIM Partners a achiziționat acțiunile în MAIB ca răspuns la căutările guvernului a unui investitor de renume, întrucât autoritățile și regulatorul depun eforturi pentru a restabili sectorul bancar care să devină bine guvernat și cu o orientare comercială.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituții financiare, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar. Acesta a declarat: “Guvernul a demonstrat voință politică și hotărâre de a curăța sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care, fără îndoială, va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții substanțiale pentru economia țării în ansamblu. Făcând acest lucru, guvernul a susținut Banca Națională a Moldovei în efortul său masiv de a consolida sistemul bancar și de a-l face mai transparent”.

Președintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari, a menționat: “Astăzi trecem prin unul din cele mai importante momente din istoria Moldova Agroindbank. MAIB intră într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților săi, acționarilor și întregii societăți. Le urăm bun venit noilor acționari – instituții financiare internaționale de o reputație ireproșabilă – care vor contribui atât la consolidarea poziției băncii cit și a întregului sector financiar autohton. În pofida dificultăților din ultimele perioade, MAIB a înregistrat rezultate solide și o creștere continuă. Pe plan instituțional, MAIB va continua să respecte cele mai înalte standarde de guvernanță și cultură corporativă axate pe integritate și sustenabilitate.”

BERD depune eforturi majore de a ajuta Moldova să-și curățeze și să-și modernizeze sectorul bancar. La începutul acestui an, cu sprijinul BERD, Banca Transilvania a achiziționat o participație majoritară în Victoriabank.

BERD este o bancă care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de țări de pe trei continente. Acționarii săi sunt 67 de țări, UE și BEI. Banca este cel mai mare investitor instituțional din Moldova și a investit peste 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte din țară până în prezent.

Invalda INVL, cu sediul în Vilnius, este unul dintre cele mai importante grupuri de societăți de administrare a activelor din statele baltice. Companiile grupului au în administrare active de peste 650 de milioane de euro, care le-au fost încredințați de către peste 190.000 de clienți în Lituania și Letonia, precum și de investitori internaționali.

Horizon Capital este o firmă de private equity care administrează fonduri ce oferă finanțare întreprinderilor din Moldova și Ucraina.

Horizon Capital e un administrator de fonduri de tip private equity, care investește în Ucraina și Moldova, administrând fonduri pe o perioadă de 25 de ani. Susținută de peste 40 de investitori instituționali din SUA și Europa, compania administrează peste 800 milioane de dolari SUA. Horizon Capital este un investitor cu un rol activ în investiile pe care le execută, oferind susținere și valoare adăugată antreprenorilor vizionari care transformă mediul de afaceri din regiune, anunță un comunicat BERD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus