Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.09.2018

Schimb de experiență cu Cehia privind implementarea tehnologiilor moderne

Schimb de experiență cu Cehia privind implementarea tehnologiilor moderne

Delegația Republicii Moldova, condusă de către Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a participat la lucrările celei de-a IV-a sesiune a comisiei interguvernamentale moldo-cehe de cooperare economică, desfășurată în perioada 26-27 septembrie 2018, la Praga. Subiectele de pe agenda reuniunii din anul curent au vizat colaborarea privind sectorul comercial, macroeconomic, agricol, industrial, energetic, investițional, integrare europeană, dar și cel al diplomației economice. Totodată, delegația moldovenească s-a familiarizat cu experiența părții cehe privind implementarea tehnologiilor moderne în domeniul infrastructurii drumurilor și tehnologiilor informaționale.

Iuliana Drăgălin a prezentat progresele Republicii Moldova înregistrate în domeniul macroeconomic și reformele economice implementate. Totodată, secretarul de stat a făcut o analiză a poziționării țării noastre în clasamentul internațional, care caracterizează Republica Moldova drept o economie stabilă și în creștere, precum și în topul țărilor după numărul noilor locuri de muncă create pe parcursul ultimului an.

Partea cehă a fost interesată de experiența de succes înregistrată de Moldova în domeniul infrastructurii automotive și IT, pe parcursul ultimilor ani. Cu referire la experiența cehă în domeniul diplomației economice, partea cehă a propus organizarea unui training în acest sens pe parcursul anului viitor, pentru corpul diplomatic și atașații comercial-economici ai Republicii Moldova.

În cadrul vizitei de lucru în Republica Cehă, delegația Republicii Moldova a participat la un șir de prezentări a unor companii cehe, care aplică tehnologiile informaționale în domeniul infrastructurii drumurilor și tehnologiilor informaționale. În context, au analizat experiența cehă în domeniul transportului inteligente, sistemelor de alimentare a orașelor cu apă și sistemelor de canalizare, sistemelor de inspecție optică pentru sistemele de canalizare, precum și separarea deșeurilor municipale și tratarea deșeurilor biodegradabile. Totodată, partea moldovenească a examinat modalitățile de funcționare a instalațiilor tehnologice, privind sistemele de măsurare a greutății mijloacelor de transport în mișcare, pentru camioanele grele, pentru a proteja deteriorarea drumurilor de vehiculele supraîncărcate.

Republica Cehă este în top 15 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Volumul comerțului bilateral, în perioada ianuarie-iulie 2018, a înregistrat suma de circa 72 milioane dolari SUA, în creștere cu 35%, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus