Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.09.2018

Parlamentul a găzduit consultări naționale privind situația demografică

Parlamentul a găzduit consultări naționale privind situația demografică

Comisia protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație în țara noastră, a organizat astăzi, consultări naționale pentru evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea Planului de acțiuni al Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare.
 
La inaugurarea evenimentului, președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a menționat că Comisia ONU pentru Populație și Dezvoltare va celebra în aprilie 2019, 25 de ani de la Aprobarea Planului de Acțiuni a Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare (ICPD). În 1994 la Cairo, reprezentanți din 179 guverne au adoptat un plan de reper pentru avansarea bunăstării umane prin plasarea drepturile individuale în centrul agendei globale de dezvoltare.
 
Potrivit deputatei, în perioada 1-2 octombrie curent, Oficiul Regional al UNFPA va desfășura o consultare regională, în cadrul căreia Republica Moldova va prezenta activitățile realizate.
 
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi a raportat despre progresul Republicii Moldova în ultimii ani de implementare a Programului de Acțiuni a Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare, perspectivele intersectoriale în domeniul familiei, sănătății sexuale, drepturilor reproductive și dinamica populației.
 
Ea a menționat că, potrivit obiectivelor Programului naţional strategic în domeniul securităţii demografice (2011-2025), măsurile sunt destinate soluţionării problemelor existente și se referă la trei componente ale domeniului demografic. Acestea sunt natalitatea, mortalitatea şi migraţia, având în vedere multitudinea factorilor de influenţă asupra proceselor din fiecare parte integrantă.
 
Secretarul de stat a vorbit despre noile viziuni conceptuale în domeniul demografic, inclusiv cele de creștere a investițiilor în dezvoltarea capitalului uman al tinerilor, oportunitățile pe piața forței de muncă, dezvoltarea programelor de educație sexuală și planificare familială, serviciile sociale adresate familiilor defavorizate, prestațiile sociale, programele și documentele de politici elaborate s.a.
 
Experta Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz a menționat că migrația este factorul negativ care influențează situația demografică a țării. Potrivit ei, doar în perioada anilor 1991 – 2015, din Republica Moldova au migrat 585 de mii de persoane.
 
Totodată, experta a precizat că, actualmente, speranța de viață a bărbaților este de 65 de ani, iar a femeilor - 73 de ani și este cu șapte ani mai mică decât media înregistrată în țările Uniunii Europene.
 
La discuții au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice responsabile, ai societății civile și mediului academic, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus