Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2018

Chiril Gaburici a avut un șir de întrevederi cu membri ai Cabinetului de Miniștri din România

Chiril Gaburici a avut un șir de întrevederi cu membri ai Cabinetului de Miniștri din România

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut ieri un șir de întrevederi cu membri ai Cabinetului de Miniștri din România, printre care ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Turismului Bogdan Gheorghe Trif, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea și ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România în domeniile economie și comerț, turism, telecomunicații şi tehnologii informaționale. Întâlnirile au avut loc în contextul vizitei delegației Republicii Moldova în România.

Petru Bogdan Cojocaru a apreciat succesele Republicii Moldova în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informaționale și a menționat despre necesitatea intensificării relațiilor bilaterale, acest fapt consolidând și mai mult relațiile bilaterale dintre cele două state. Oficialii au abordat subiecte ce vizează posibilitatea reducerii tarifelor de roaming, consolidarea securității cibernetice, proiectele comune de transfer legislativ, precum și posibilitatea creării locurilor de muncă în industria digitală.

De asemenea, Chiril Gaburici a discutat cu ministrul Turismului Bogdan Gheorghe Trif despre facilitarea condițiilor de activitate în turism, dar și posibilitatea implementării rutelor turistice comune: ,,Ne dorim un sector al turismului competitiv și durabil, ce va fi un factor generator de creștere și de ocupare a forței de muncă. Vrem să aducem bani în țară, vedem un potențial enorm al acestui sector. Totodată, mizăm pe includerea țării noaste în traseele turistice ale României, pentru a aduce turiștii care vin să viziteze țara vecină, să descopere frumos și locurile pitorești de la noi. Prima rută turistică discutată este “Ștefan cel Mare”, dar muncim și la Drumul Vinului. De asemenea, ne dorim să introducem Republica Moldova pe harta digitală a traseelor turistice din România, care este în proces de elaborare”.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici,  a avut astăzi o întrevedere cu omologul său român, Dănuț Andrușcă, în contextul realizării proiectelor comune de infrastructură energetică și transfrontaliere.  În context, Chiril Gaburici a apreciat colaborarea moldo-română în ascensiune pe diverse proiecte, în special cât privește construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, contract semnat recent la Chișinău.

Proiectele comune pentru stimularea investițiilor în regiune au fost subiecte de discuție avute cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

”Doresc să reiterez importanța proiectelor comune de investiții. Remarc cu apreciere că, România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, fapt pentru care mulțumesc statului și poporului român”, a notat Chiril Gaburici.

În context, ministrul Oprea  a reiterat intenția părții române de a sprijini și susține Republica Moldova în realizarea proiectelor investiționale pe mai multe domenii strategice. Totodată, miniștrii au discutat și aspectul cooperării economice pe platforma comisei interguvernamentale bilaterale a celei de-a XI ședințe, care urmează să se desfășoare la Chișinău, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus