Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.09.2018

Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiț

Porcii din localitățile afectate de pesta porcină africană vor fi sacrificați, iar proprietarii animalelor - despăgubiț

Situația complicată  privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost examinată astăzi în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul s-a arătat îngrijorat de situația periculoasă din țările vecine, România și Ucraina. În România recent pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250 de mii de porci. Totodată, în țara vecină a început deja vânatul mistreților care sunt principala sursă de răspândire a virusului și care ar putea migra și în Republica Moldova.

 

De aceea, premierul a cerut măsuri urgente pentru a combate pesta și a preveni răspândirea bolii pe teritoriul țării noastre. „Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat, crește un porc acasă”, a subliniat Pavel Filip.

 

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a fost aprobat un Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine. Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați peste 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană.  Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1 milion și jumătate de lei.

 

De asemenea, va fi extinsă perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus, pe tot parcursul anului, iar autorizația în acest scop va fi gratuită. Vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

 

Va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

 

Potrivit ANSA, de la începutul anului au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină. În prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Sub monitorizare sunt și 3 zone unde virusul a fost depistat la mistreți, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus