Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.09.2018

Ministrul Tudor Ulianovschi l-a primit pe Ambasadorul SUA, James D. Pettit

Ministrul Tudor Ulianovschi l-a primit pe Ambasadorul SUA, James D. Pettit

Posibilităţile valorificării Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, inclusiv pentru amplificarea cooperării bilaterale multidimensionale, au fost discutate de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, care îşi încheie mandatul la Chişinău.
 
La începutul întrevederii, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat condoleanțele Guvernului Republicii Moldova poporului american în legătură cu actul barbar de terorism, care s-a produs la 11 septembrie 2001 la New York, soldat cu mii de victime.
 
În cadrul întrevederii, părţile au evaluat realizările înregistrate în ultimii ani în cooperarea bilaterală, menționând că relansarea Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA a permis o mai bună interacţiune în valorificarea sprijinului acordat de SUA pentru procesele democratice din ţară şi implementarea reformelor structurale, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, care rămâne a fi prioritatea Guvernului. În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a reliefat evoluţiile pozitive în dinamica relaţiilor dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, datorate inclusiv contribuţiei substanţiale a Ambasadorului James Pettit, pe durata mandatului său.
 
În opinia șefului diplomației moldovenești, un exemplu elocvent al impulsionării relațiilor moldo-americane îl constituie și desfășurarea la Chișinău, la 10 septembrie curent, a reuniunii inaugurale a celei de-a treia şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-americane pentru colaborare comercial-economică (JCC). Potrivit datelor statistice, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în perioada ianuarie – iulie 2018, au constituit 55,9 milioane USD, exporturile moldovenești în perioada de referință majorându-se cu 28,69%.
 
Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat și sprijinul important în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi continuarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Ambasadorul James Pettit a remarcat comunicarea eficientă cu instituţiile guvernamentale de la Chişinău, menționând importanţa continuării fortificării dialogului politic la nivel înalt, în raport cu subiecte importante precum creşterea economică şi combaterea traficului de fiinţe umane. Diplomatul american a apreciat și eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor și a programului de dezvoltare a țării, realizarea obiectivelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, menționând, că succesul acestora va fi și mai mare în urma realizării angajamentelor legate de reforma justiției, lupta împotriva corupției, buna desfăşurare a alegerilor, etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus