Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.09.2018

Evoluţiile relaţiilor Republicii Moldova – Uniunea Europeană au fost prezentate de Ministrul Tudor Ulianovschi la Berlin

Evoluţiile relaţiilor Republicii Moldova – Uniunea Europeană au fost prezentate de Ministrul Tudor Ulianovschi la Berlin

Obiectivul Guvernului Republicii Moldova este de a continua transformarea ţării în baza modelului european de dezvoltare, asigurând astfel un viitor european cetăţenilor săi. Declarația a fost făcută de  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Politici Europene. La eveniment au participat reprezentanţi ai Bundestagului, fundaţiilor politice, societăţii civile,  mediului academic german, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine.

Ministrul Tudor Ulianovschi a punctat evoluţiile în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv a Zonei de Liber Schimb Complex şi Cuprinzător (DCFTA), atât beneficiile acestuia pentru Republica Moldova, cât şi provocările întâmpinate în implementare.  ”Datele statistice ne demonstrează că astăzi UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova, deținând o pondere de circa 68% din totalul exporturilor moldovenești. Un alt indicator important pentru noi este creșterea continuă a numărului de companii, care au relații comercial-economice cu piața comunitară, precum și majorarea volumului de produse și servicii moldovenești pe piața UE”, a punctat șeful diplomației moldovenești.

În cadrul prezentării, Ministrul Tudor Ulianovschi s-a referit și la unele probleme cu care se confruntă autoritățile în procesul de implementare a agendei de reforme, punctând și măsurile întreprinse de Guvern pentru depășirea acestora. ”Avem  o voință politică extraordinară de a schimba lucrurile în Republica Moldova având ca bază modelul european de dezvoltare, astfel încât cetățenii noștri să fie mai puțin tentați să plece din țară și să vadă un viitor european prosper pentru țara noastră”, a subliniat șeful diplomației moldovenești.

De asemenea participanţii au fost informaţi despre cooperarea Republica Moldova – Uniunea Europeană pe platforma multilaterală a Parteneriatului Estic, inclusiv dintre cele 3 state care implementează Acorduri de Asociere. 

Potrivit MAEIE, Institutul pentru Politici Europene a fost fondat în 1959, la Berlin, şi este o organizaţie non-profit dedicată cercetărilor în domeniul integrării europene. Institutul este o platformă pentru schimbul de opinii între mediul academic, reprezentanţi ai partidelor politice, administraţiei publice centrale şi locale. Institutul pentru Politici Europene este membru fondator al Asociaţiei Trans-Europene pentru Studii Politice şi este membru al Mişcării Europene a Germaniei din anul 1962.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus