Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-09-06/chiril-gaburici-ac-iunea-de-astazi-este-un-pas-mare-spre-integrarea-republicii-moldova-in-sistemul-e-55348.html
Data: Sep 6, 2018 (23:03)

Chiril Gaburici: Acțiunea de astăzi este un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european

„Cu această ocazie, Stimate domnule ministru Andrușcă, domnilor directori, rog să transmiteți mulțumirile consumatorilor și a cetățenilor Republicii Moldova poporului și statului român pentru asistența oferită și vreau să vă asigur, în același timp, de toată deschiderea și considerarea autorităților de la Chișinău. Acțiunea de astăzi este un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european. Sper că acest eveniment va fi definitoriu în integrarea deplină a țării noastre în Uniunea Europeană. Le mulțumesc încă o dată colegilor noștri din Romania pentru că sunt întotdeauna mai mult decât parteneri”.

Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, după semnarea Certificatului de finalizare urmare semnării contractului de vânzare-cumpărare a Î.S. „Vestmoldtransgaz”. Prin semnarea acestui document, părțile au confirmat că au fost îndeplinite condițiile suspensive privind lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

„Cât privește impactul și rezultatele acestui efort, vreau să vă asigur că, de fapt, de o piață competitivă a energiei vor avea de câștigat toți – de la consumatorii casnici și cei publici, la agenții economici din Republica Moldova, care sunt în căutarea unor soluții ce le va aduce un plus de competitivitate propriilor bunuri și servicii prestate, dar și prețuri mai bune pentru consumatori”, a reiterat Chiril Gaburici.

La rândul său, ministrul Economiei al României, Dănuț Andrușcă, a subliniat importanța unui parteneriat economic de succes și accesul la piața europeană a gazelor naturale. „Este o zi importantă, poate una istoricădin ultimii ani. A fost o decizie strategică a Guvernului Republicii Moldova. Privatizarea „Vestmoldtransgaz” și participarea „Transgaz” la acest proiect a reprezentat continuarea unor angajamente asumate față de relația României cu Republica Moldova. Astfel, Republica Moldova își securizează accesul la piața europeană a gazelor naturale, iar România demonstrează o politică economică curajoasă, subliniind importanța unui parteneriat de succes”, a afirmat Dănuț Andrușcă.

Totodată, oficialul român a adăugat că apreciază contribuția echipei părții moldovenești și ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. „Vă asigur, domnule ministru, de înalta mea prietenie”, a menționat Dănuț Andrușcă.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, după ce întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, prin care SRL „Eurotransgaz” și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova.