Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.08.2018

Chiril Gaburici: Stabilim perioada desfășurării Comisiei mixte interguvernamentale moldo-române de colaborare economică pentru 11-12 octombrie 2018, la Chișinău

Chiril Gaburici: Stabilim perioada desfășurării Comisiei mixte interguvernamentale moldo-române de colaborare economică pentru 11-12 octombrie 2018, la Chișinău

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu omologul său român, Dănuț Andrușcă, în cadrul vizitei de lucru în România. Părțile au discutat despre necesitatea intensificării și consolidării dialogului moldo-român și au stabilit prioritățile pentru perioada următoare.

În cadrul dialogului, cei doi miniștri au evaluat drept excelente relațiile comerciale și economice dintre Republica Moldova și România, reiterând interesul pentru cooperare în diverse domenii, în mod special în sectorul energetic. De asemenea, părțile au stabilit desfășurarea la Chișinău, în perioada 11-12 octombrie 2018, a celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică. În acest sens, la propunerea ministrului Chiril Gaburici, oficialii au convenit și asupra organizării unui forum economic bilateral. Astfel, ar urma să vină la Chișinău un grup impunător de reprezentanți ai companiilor mari, prezente pe piața românescă și cea a Uniunii Europene, stimulând interesul investitorilor față de Republica Moldova. „Vom aprecia sprijinul părții române în vederea promovării produselor moldovenești pe piața europeană, prin intermediul marilor rețele comerciale. Optăm pentru realizarea misiunilor de afaceri și participarea la business forumuri bilaterale, pentru dezvoltarea relațiilor comerciale, atragerea potențialilor investitori și promovarea exporturilor”, a menționat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a mulțumit pentru susținerea oferită de partea română în asigurarea securității și independenței energetice a țării noastre. „Apreciem înalt sprijinul acordat în vederea integrării Republicii Moldova în piețele gazelor naturale și energiei electrice ale UE. Ne dorim să demarăm cât mai curând construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, de o importanță primordială pentru țara noastră. La fel de importantă pentru noi este și implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Mizăm în continuare pe suport din partea României. Independența înseamnă  multă muncă și o economie puternică”, a subliniat Chiril Gaburici.

La rândul său, ministrul român a apreciat buna colaborare cu Republica Moldova, în mod special cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, în implementarea proiectelor moldo-române și a reiterat sprijinul din partea României în realizarea și lansarea unor noi parteneriate în domenii de interes comun. Dănuț Andrușcă a menționat că agenții economici din România sunt interesați să dezvolte afaceri în Republica Moldova, făcând referire la oportunitățile investiționale oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și IT.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu România, în perioada ianuarie-iunie 2018, a înregistrat suma de 733,3 milioane de dolari. După valoarea volumului schimburilor comerciale, România se situează pe locul 1 la nivel mondial între țările partenere cu care țara noastră deține relații comerciale, cu o pondere de 18% în comerțul total al Republicii Moldova, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus