Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
20.08.2018

Alertă de cod portocaliu la nivel național pentru riscul de rujeolă

Alertă de cod portocaliu la nivel național pentru riscul de rujeolă

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, convocată de premierul Pavel Filip în legătură cu situația epidemiologică complicată din cauza îmbolnăvirilor cu rujeolă, a decis decretarea alertei de cod portocaliu la nivel național, existând risc probabil de declanșare a urgenței de sănătate publică.

Prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat nemulțumit de faptul că a fost nevoit să convoace personal ședința Comisiei, iar situația privind extinderea rujeolei a continuat să se înrăutățească. Astfel, doar în luna august sunt înregistrate 56 de cazuri confirmate și 83 de cazuri suspecte de rujeolă.

Șeful Executivului a menționat că boala nu s-ar fi extins în așa măsură, dacă cuprinderea cu vaccinări împotriva rujeolei era suficientă. În ultimii 10 ani, nivelul de vaccinare a copiilor s-a diminuat de la 95% la 87%, iar în unele raioane acest indice este și mai mic. Printre cauzele majore este iresponsabilitatea celor care militează pentru nevaccinarea copiilor, fie că este vorba despre comunități religioase sau despre părinți și unele surse media. O mare parte din vină revine pe seama iresponsabilității autorităților.

„Vorbim de iresponsabilitatea autorităților locale, cazul taberei din satul Morenii Noi. Care au fost acțiunile autorităților pentru a nu admite funcționarea acestei tabere, care a funcționat mai mulți ani la rând cu încălcări destul de grave? Iresponsabilitate au manifestat și instituțiile din educație care admit în colectivități copii care nu sunt vaccinați. Există lege în Republica Moldova care spune foarte clar că nu se admit în colectivități copiii care nu sunt vaccinați”, a subliniat Pavel Filip.

Șeful Executivului  a accentuat că în ultima instanță este vorba despre securitatea acestui stat și fiecare trebuie să răspundă pentru acțiunile sau inacțiunile sale.

Pentru stoparea răspândirii rujeolei și sporirea nivelului de vaccinare a copiilor, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat astăzi un plan de măsuri. Astfel, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va monitoriza pe parcursul noului an școlar, neadmiterea acceptării în școli și grădinițe a copiilor nevaccinați. În perioada 20-30 august curent, va fi verificat statutul vaccinal al fiecărui copil în parte. În caz de depistare a copiilor nevaccinați, vor fi organizate măsurile necesare pentru vaccinarea acestora  împotriva rujeolei.

Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Justiției vor revizui cadrul legal privind obligativitatea vaccinării și sporirea responsabilității părinților în caz de nevaccinare a copiilor.

De asemenea, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va monitoriza situația clinico-epidemiologică continuă în timp real privind morbiditatea prin rujeolă și va intensifica procesul de vaccinare a populației și evaluarea acoperirii vaccinale pe fiecare sector.

Vor fi sporite și măsurile de informare a populației privind riscul de îmbolnăvire prin rujeolă și alte infecții prevenibile prin vaccinări, precum și importanța vaccinării. Prețul unui vaccin ROR este de 45 de lei (oferit gratuit de stat), în timp ce costul unui caz de rujeolă tratat variază între 2000 și 7000 lei, în funcție de complexitate.

În august curent, situația epidemiologică s-a agravat urmare a cazurilor de rujeolă depistate la copiii care s-au odihnit la tabăra unei confesiuni religioase din satul Morenii Noi, raionul Ungheni. Majoritatea copiilor erau nevaccinați, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus