Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-08-06/chiril-gaburici-este-important-pentru-moldova-sa-nu-piarda-oportunitatea-de-a-vinde-carne-i-oua-pe-p-55113.html
Data: Aug 6, 2018 (21:37)

Chiril Gaburici: Este important pentru Moldova să nu piardă oportunitatea de a vinde carne și ouă pe piața UE

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o ședință de lucru, pentru a evalua etapa de realizare a acțiunilor din Foaia de parcurs pentru obținerea, de către Republica Moldova, a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B. În cadrul ședinței, au fost analizate aspecte aferente misiunii de audit privind exportul mai multor produse de origine animalieră pe piața UE și stabilite următoarele acțiuni, în vederea realizării condiționalităților prevăzute în Foaia de parcurs.

„Trebuie să stabilim clar care sunt următorii pași, să depășim toate dificultățile de ordin legislativ, instituțional și să fim pregătiți, pentru asigurarea unei misiuni de audit de succes din partea UE în 2019. Este important pentru țara noastră să nu piardă oportunitatea ca, în doi ani, să vândă carne și ouă pe piața UE – o piață cu potențial foarte mare de creștere a exporturilor”, a menționat Chiril Gaburici.

Astfel, s-a constatat necesitatea de avansare în procesul de export a produselor menționate și realizarea în termeni restrânși a acțiunilor ce țin de dotarea și acreditarea laboratorului de sănătate animală, continuarea armonizării cadrului legislativ național la cerințele și normele europene, crearea unei unități de procesare a deșeurilor din industria cărnii la nivel național, sporirea capacităților instituțiilor naționale de resort, precum și identificarea posibilităților de susținere a operatorilor naționali din domeniul producerii produselor de origine animalieră. Până la următoarea ședință, autoritățile vizate vor prezenta progresele înregistrate pe îndeplinirea pre-condițiilor necesare exportului de ouă pentru procesare și carne de pasăre.

La ședința de lucru au participat reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, autorităților cu competențe în domeniu, și anume: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Agenția de Investiții.

În cazul în care Republica Moldova va realiza acțiunile enumerate mai sus, misiunea de audit din partea Uniunii Europene ar urma să vină în Republica Moldova în 2019. Atunci, se va decide dacă țara noastră va putea exporta carne și ouă de pasăre în UE. Astfel, va crește volumul exportului în UE, în cazul în care Republica Moldova va utiliza pe deplin de oportunitățile oferite de DCFTA prin extinderea gamei de produse exportate spre UE cu cele de origine animală și a produselor derivate din acestea destinate consumului, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.