Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.07.2018

Prejudiciul produs de organele de control va fi reparat

Prejudiciul produs de organele de control va fi reparat

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, instituirea reparatorie pentru persoanele controlate de către Serviciul Fiscal de Stat și Comisia Naţională a Pieţei Financiare.
 
Totodată, inițiativa legislativă acordă dreptul Serviciului Fiscal de Stat și Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare de a repara prejudiciul produs şi de a înlătura încălcările comise. Astfel, în procesul examinării cazurilor de încălcare fiscală în care se constatată indici de infracţiune, Serviciul Fiscal de Stat adoptă decizia asupra cazului de încălcare fiscală, în care se indică exact prejudiciul cauzat prin încălcările admise, măsurile de înlăturare a acestor încălcări şi repararea prejudiciului cauzat prin încălcare. Sesizarea organului de urmărire penală cu privire la existența indicilor de infracțiune se face printr-o adresare scrisă, care se transmite acestuia în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei.
 
În cazul constatării indicilor unei infracțiuni în cadrul exercitării atribuţiilor și drepturilor sale, Comisia Naţională emite o decizie în  care indică încălcările admise, prescrie înlăturarea acestor încălcări, și dacă există și poate fi constat, indică prejudiciul cauzat prin aceste încălcări, cu sesizarea organului de urmărire penală. Termenul de executare a prescripţiei în acest caz nu poate depăși 30 de zile.
 
Totodată, modificările prevăd și instituirea regulilor de efectuare a controlului de stat planificat şi inopinat  la distanţă sau prin solicitare directă de informaţii de la persoana controlată de către organele de control, privind sesizarea organelor de urmărire penală.
 
Alte modificări concretizarea domeniile de activitate ale Serviciul de Informaţii şi Securitate şi de completare a criteriilor de atestare a colaboratorilor din organele de drept cu criteriul de impact al acţiunilor acestora asupra drepturilor şi libertăţilor persoanelor.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și prevede modificări la 11 de acte legislative din domenile care au impact asupra activităţii de antreprenoriat. Scopul acesteia este îmbunătăţirea climatului investiţional prin introducerea noilor abordări ce vor duce la dezvoltarea şi atragerea investiţiilor străine, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus