Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.07.2018

O cotă unică de 12% va fi introdusă la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, cu începere de la 1 octombrie curent

 O cotă unică de 12% va fi introdusă la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, cu începere de la 1 octombrie curent

Inițiativa legislativă a unui grup de deputați pentru reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale a fost votată, astăzi, de Parlament, în lectură finală.  Potrivit proiectului, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%.  În prezent, impozitarea persoanelor fizice are la bază sistemul progresiv, prin aplicarea unui impozit în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33 mii lei și 18% pentru cele ce depăşesc această sumă.
 
De asemenea, va fi majorată scutirea personală până la 24 000 lei anual, iar pentru persoanele cu dizabilităţi în legătură cu participarea în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării și cele din Afganistan urmează să crească de la 16800 de lei până la 30 000 de lei. Pentru familiile cu copii se va majora scutirea pentru persoane întreţinute de la 2 520 de lei până la 3000 de lei, iar în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, de la 11 280 până la 18 000 de lei. Totodată, scutirea majoră în mărime de 18 000 de lei se va acorda şi în cazul persoanelor întreţinute cu dizabilităţi severe şi accentuate.
 
Proiectul reglementează și mecanismul de calculare a impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru anul curent, prin stabilirea fiecărei etape a perioadei fiscale 2018.
 
Se va reduce contribuţia de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile medico-sanitare de la 23% la 18%. Cea achitată de angajatorii din sectorul privat ce activează în condiţii speciale de la 33% la 26%, iar cea a angajatorilor din agricultură de la 16% la 12%.
 
Proiectul prevede și introducerea unei noi cote reduse a TVA în mărime de 10% pentru serviciile de cazare, precum şi pentru produsele alimentare, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, livrate de către agenţii economici în cadrul activităţii de cazare şi alimentaţie publică.
 
Iniţiativa legislativă mai prevede majorarea termenului de repatriere a mijloacelor băneşti de la 2 la 3 ani pentru contractele de vânzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignaţie, inclusiv stabilirea termenului de repatriere de 3 ani pentru celelalte contracte.
 
De asemenea, proiectul prevede instituirea unui regim fiscal pentru veniturile salariale ale conducătorilor auto ce activează în cadrul agenţilor economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus