Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.07.2018

Comisia Europeană va oferi peste 12 milioane de euro Republicii Moldova, pentru a sprijini dezvoltarea economică, îmbunătățirea condițiilor de activitate a mediului de afaceri

 Comisia Europeană va oferi peste 12 milioane de euro Republicii Moldova, pentru a sprijini dezvoltarea economică, îmbunătățirea condițiilor de activitate a mediului de afaceri

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană (CE) cu privire la consolidarea potențialului de creștere al Republicii Moldova printr-un mediu economic transparent, eficient, competitiv și rezistent. Acordul prevede finanțarea a 12 milioane de euro de către CE, din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, și 250 mii Euro cofinanțare din partea BERD, aprobate în cadrul Programului Anual de Acțiuni 2017 al UE (AAP 2017 - Annual Action Programming). Durata fazei operaționale de implementare a Acordului este de 60 de luni, iar faza de închidere - 24 de luni.

Scopul Programului este  susținerea potențialului de creștere economică a țării noastre, printr-un mediu economic mai transparent, mai eficient, mai competitiv și mai rezistent. Astfel, acesta va contribui la rezolvarea unor provocări fundamentale în domeniul guvernanței economice și al mediului de afaceri; infrastructura digitală, comercială și energetică, precum și guvernanța economică și gestionarea activelor statului. Totodată, Programul va asista autoritățile naționale să valorifice oportunitățile de dezvoltare politică, socială și economică care decurg din Acordul de Asociere (AA) dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, prin intermediul Programului va fi oferit suport pentru cele patru regiuni ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia, pentru domeniile: dezvoltare economică și oportunități de piață; consolidarea instituțiilor și buna guvernare; conectivitate, eficiență energetică, mediu și schimbări climaterice.

De asemenea, Guvernul a aprobat instituirea Grupul de negociatori, care va purta negocieri cu CE în vederea alocării finanțării în termene cât mai restrânse şi în condiții reciproc avantajoase. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, va fi conducătorul Grupului de negociatori, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus