Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-24/procedura-de-intrare-i-edere-a-investitorilor-in-republica-moldova-va-fi-facilitata-in-continuare-54930.html
Data: Jul 24, 2018 (22:30)

Procedura de intrare și ședere a investitorilor în Republica Moldova va fi facilitată în continuare

Soluțiile pentru facilitarea în continuare a procedurilor de documentare a străinilor, inclusiv de intrare și ședere a investitorilor în țara noastră, au fost discutate astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern.

Prim-ministrul Pavel Filip a relevat importanța acestor măsuri pentru atragerea investitorilor și suplinirea cererii de locuri de muncă neacoperită. „Am vorbit mult despre ușurarea regimului de vize, dar, așa cum nu avem prea multă forță de muncă în Republica Moldova, trebuie să vedem ce facem cu permisele de ședere și de muncă”, a spus premierul.

Astfel, a fost analizat impactul reformei cu privire la migrația muncii, demarată în octombrie 2017. Ca rezultat, termenul de acordare a dreptului de muncă și de ședere s-a redus cu 2/3, a fost simplificată modalitatea de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă, iar numărul procedurilor necesare legalizării s-a micșorat cu peste 30%.

Printre noile propuneri se numără reducerea numărului de documente solicitate pentru perfectarea permisului de ședere în scop de muncă și pentru prelungirea acestuia, majorarea de la unu la doi ani a perioadei pentru care se eliberează dreptul de ședere în scop de muncă pentru lucrătorii a căror calificare este inclusă în Lista ocupațiilor prioritare, introducerea dreptului de schimbare a statutului de ședere temporară a străinului fără a-l obliga să părăsească țara.

Totodată, alte îmbunătățiri vizează acordarea și prelungirea dreptului de ședere pentru străinii angajați în cadrul proiectelor de asistență externă, investitorii sau lucrătorii rezidenți ai zonelor economice libere, precum și pentru străinii care desfășoară activități didactice, în domeniile culturii, sănătății şi sportului. Mai mult, dosarul pentru obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă va putea fi depus online.

În context, prim-ministrul a solicitat o analiză minuțioasă a pașilor pe care îi are de parcurs un străin în procesul de documentare în Republica Moldova și simplificarea la maxim a procedurii, prin omiterea aspectelor care nu implică riscuri.

De asemenea, Pavel Filip a solicitat facilitarea intrării în țară a cetățenilor din statele pentru care se solicită viza de intrare în Republica Moldova. Urmează să fie revizuit setul de documente necesar de prezentat, precum și taxele care se achită la perfectarea vizei.

La începutul anului curent, a fost eliminată obligația deținerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetățenii ai 33 de state, în timp ce pentru 48 de state a fost exclusă necesitatea obținerii invitației.