Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.07.2018

Chiril Gaburici a invitat companiile chineze să investească în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova

Chiril Gaburici a invitat companiile chineze să investească în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat astăzi cu reprezentanții companiilor chineze  „China Railway 14th Bureau Group” și „International Engineering Branch” despre atragerea investițiilor în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova. În cadrul dialogului, ministrul i-a informat despre  cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, care se desfășoară zilele acestea la Beijing, reiterând că semnarea acestuia va fortifica relațiile comerciale între ambele state.

„China este un partener de încredere pentru țara noastră, iar semnarea Acordului de Liber Schimb între Moldova și China va deschide noi oportunități investiționale pentru ambele țări și va facilita accesul produselor moldovenești pe piața chineză. Acest Acord va sta la baza fortificării relațiilor economice și comerciale între Moldova și China, precum și la dezvoltarea noilor parteneriate în domenii de interes comun”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În context, Chiril Gaburici a prezentat prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, menționând domeniile care ar prezenta interes pentru partea chineză: infrastructura drumurilor, sectorul energetic, tehnologiile informaționale etc. De asemenea, ministrul a vorbit și despre oportunitățile investiționale și facilitățile oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și parcul IT.

Reprezentanții companiilor chineze au apreciat dinamica pozitivă a relațiilor economice dintre China și Republica Moldova. Aceștia și-au manifestat interesul de a investi în domenii-cheie din țara noastră, precum infrastructura drumurilor, feroviară și cea aeroportuară, construcția apeductelor și sectorul energetic.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 85 de companii cu capital chinezesc, capitalul investit fiind în valoare de aproape 6,37 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus