Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-23/parlamentul-republicii-moldova-a-gazduit-cea-dea-va-sesiune-a-adunarii-parlamentare-a-republicii-mol-54900.html
Data: Jul 23, 2018 (21:53)

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a V-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone

Copreședinții Adunării Parlamentare, Nae-Simion Pleșca și Ryszard Terlecki, precum și Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi au menționat că Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și Republicii Polone reprezintă o platformă importantă pentru consolidarea relațiilor de colaborare și prietenie între cele două țări, precum și un instrument eficient de extindere a relațiilor la nivel bilateral, regional și european.

”Apreciem susținerea Poloniei acordată parcursului european al Republicii Moldova, precum și domeniilor de implementare ale politicilor de dezvoltare și reforme în țara noastră. Ne bucurăm că Polonia ocupă poziția de frunte printre țările UE la importul vinurilor moldovenești”, a menționat Nae-Simion Pleșca.

”Aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova vor fi susținute întotdeauna și la toate nivelurile de Republica Polonă. Noi vom susține accesul în Uniunea Europeană a Macedoniei, Ucrainei, Albaniei, Muntenegrului, Georgiei și Moldovei. Un prim pas este cel de promovare a vinului pe piața poloneză”, a precizat Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Ryszard Terlecki.

”Ne dorim să fie ireversibil cursul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar ajutorul și implicarea Poloniei sunt importante în atingerea acestui deziderat”, a declarat Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

Dezbaterile s-au desfășurat în cadrul a trei panele de discuții. Parlamentarii au discutat despre implementarea Acordului de Asociere cu UE și experiența poloneză în procesul de preaderare, programele de asistență poloneză aflate în desfășurare în Republica Moldova, noile mecanisme de valorificare a efectelor cooperării interparlamentare, post-conferința interparlamentară ”Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic – provocările actuale de securitate”.

Copreședinții Adunării Parlamentare, Nae-Simion Pleșca și Ryszard Terlecki au semnat Declarația comună a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone.

Din componența delegației poloneze fac parte deputații Ryszard Terlecki, Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, Andrzej Halicki, Wojciech Bakun, Jerzy Polaczek, precum și senatorii Marek Pek și Waldemar Bonkowski.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral, în special în contextul procesului de asociere a Republicii Moldova la UE. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă şi Republica Moldova. Ultima reuniune a Adunării Parlamentare a avut loc la Varșovia, în perioada 8-10 octombrie 2017.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011, la Chișinău, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.