Trimite e-mail | Printeaza
Social
23.07.2018

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificarea și completarea Codului educației al Republicii Moldova

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificarea și completarea Codului educației al Republicii Moldova

Instituțiile de învățământ publice vor putea fi înființate de Guvern, iar inițiativa înființării instituțiilor de învățământ private va aparține unei persoane fizice sau juridice de drept privat.

Potrivit modificărilor, Consiliul pentru dezvoltare strategică a instituțiilor de învățământ superior private va fi constituit din 7 membri, care sunt reprezentanți ai instituției și ale căror convingeri coincid cu cele ale fondatorului privat. În cazul instituțiilor publice de învățământ superior, numărului membrilor în consiliile de dezvoltare strategică va rămâne la 9.

Atât în cazul instituțiilor publice, cât și a celor private, Consiliul se va întruni cel puțin o dată în trimestru sau ori de câte ori va fi necesar, la inițiativa președintelui sau a cel puțin 1/3 din numărul membrilor. Membrii Consiliului vor fi desemnați pentru un mandat de 5 ani.

Autorii inițiativei, un grup de deputați, consideră că modificările propuse sunt necesare pentru a asigura o activitate mai bună a instituțiilor de învățământ private și de a limita ingerința statului în modul de gestiune a acestora. Totodată, modificările legislative nu vizează procesul de evaluare, acreditare sau diferențiere a standardelor de calitate a programelor de învățământ între instituțiile publice și cele private.

Proiectul urmează a fi votat de Parlament în lectura a II-a, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus