Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2018

Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru interconenectarea electrică cu România

Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut cu BERD pentru interconenectarea electrică cu România

Parlamentul a ratificat, vineri, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. Documentul a fost susținut de 65 de deputați din cei prezenți la ședință.
 
Acordul prevede acordarea unui împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în sumă de 80 milioane de euro, pentru implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”. Mijloacele financiare vor fi folosite la construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de 3 ani.
 
Pentru implementarea completă a proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată, vor fi utilizați 270 mln de euro, inclusiv, împrumuturi de 80 mln euro  oferiți de  BEI, 80 mln euro – BERD, 70 mln euro – Banca Mondială și 40 mln de euro oferiți ca grant de UE.
 
Scopul final constă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău  şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.
 
Potrivit autorităților, investiţia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice. Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I” a fost semnat la Chişinău, la 20 decembrie 2017, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus