Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.07.2018

Implementarea noului Cod Vamal și a noii versiuni a ASYCUDA World, în vizorul experților europeni

Accelerarea adoptării noului Cod Vamal și trecerea la noua versiune a softului ASYCUDA World continuă a fi principalele recomandări înaintate de către experții proiectului Twinning. Potrivit raportului elaborat pentru T3 al proiectului, acest lucru va asigura implementarea cu succes a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeului Unic, instrumente menite să simplifice procedurile vamale și să faciliteze comerțul internațional.

Documentul a fost prezentat în cadrul celei de-a treia ședințe a Comitetului de Supraveghere, fiind primul subiect de pe agendă. La reuniune au participat Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Directorul adjunct, Iurie Ceban, Lider de proiect din partea RM, Vicedirectorul General al autorității vamale lituaniene, Vytenis Alisauskas, Lider de Proiect din partea Lituaniei, Consilierul Rezident de Twinning, Valdas Dovydenas, Managerul de proiecte al Delegației Uniunii Europene în RM, Speranța Olaru, precum și alți reprezentanți ai proiectului.

Un alt punct de pe agendă l-a constituit prezentarea rezultatelor vizitei de studiu în Lituania, unde reprezentanții Serviciului Vamal au avut ocazia să se familiarizeze cu instrumentele de simplificare a procedurilor vamale aplicate de către autoritatea vamală lituaniană, precum și cu modul de funcționare a NCTS.

Totodată, vizitarea posturilor vamale Medininkai (rutier), Kaunas (intern), Vilnius (aerian) și Vaidotai (feroviar) le-a permis reprezentanților instituției să examineze formalitățile de vămuire pentru mărfurile transportate pe diferite căi, precum și procedura de plasare a acestora în regim vamal de tranzit.

La Medininkai, reprezentanții Vămii au putut să vadă cum are loc programarea perfectărilor vamale. O măsură similară este preconizată și pentru zonele de control vamal din proximitatea posturilor  Otaci, Giurgiulești, Sculeni și Costești. În acest sens, Vitalie Vrabie le-a solicitat responsabililor de organizarea controlului vamal și IT să elaboreze un soft care va permite programarea prealabilă a operațiunilor de vămuire și control. Ulterior, această practică va fi extinsă și pentru posturile vamale. În opinia Directorului Serviciului Vamal, acest lucru va exclude staționările îndelungate, va oferi o predictibilitate a procesului logistic și de vămuire și va îmbunătăți performanța Coridoarelor Comerciale ale țării noastre.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, experții proiectului au prezentat progresele privind implementarea conceptului de Ghișeu Unic. Activitățile pentru această componentă prevăd elaborarea cadrului legal și a specificațiilor tehnice pentru crearea unui portal unic ce va integra serviciile tuturor agențiilor guvernamentale implicate în eliberarea actelor permisive necesare pentru vămuire.

Notă: Proiectul Twinning “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” a fost lansat la data de 21 noiembrie 2017. Cu un buget de 1 milion de euro, proiectul, prevăzut pentru doi ani de zile, este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene.

Următoarea ședință este preconizată pentru data de 24 octombrie curent, anunță Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus