Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.07.2018

Dreptul privat al Republicii Moldova a fost modernizat conform tendințelor europene și internaționale

 Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a votat în lectură finală, proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens. Acesta a fost susținut de 61 de deputați din cei prezenți.
 
Potrivit autorilor, noile reglementări vor moderniza infrastructura juridică națională și o vor armoniza la cele utilizate pe plan international cu referire la statutul persoanelor, proprietate, obligații, moștenire și dreptul international privat.
 
Astfel, va fi instituită Cartea a 4 – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite  de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.
 
Noua redacție a Codului Civil va include norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.
 
O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificare multe obligații, inclusive cele din contractul de investiții în construcții. Un alt capitol nou este cel cu referire la fiducia, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.
 
Potrivit autorilor, pentru elaborarea noului proiect de modernizare a Codului Civil a fost creat un grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus