Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-16/protec-ia-infrastructurii-critice-na-ionale-subiect-abordat-de-comisia-securitate-na-ionala-aparare--54789.html
Data: Jul 16, 2018 (22:47)

Protecția infrastructurii critice naționale, subiect abordat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Reprezentanții Comisiei parlamentare  securitate naţională, apărare şi ordine publică au avut astăzi o întrevedere cu experți din cadrul Departamentului de Stat al SUA și Pacific Northwest National Laboratory, care efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 16 -20 iulie curent.
 
La întrevederea, organizată în scop de prezentare a modelului de infrastructură critică națională, oferit și utilizat de rețelele de energie electrică a SUA, a participat deputata Mihaela Spătaru, membră a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Vitalie Lungu, consultant în cadrul comisiei și Daniel Traci, consultant în cabinetul președintelui interimar al comisiei.
 
În discuții, Mihaela Spătaru a menționat importanța creșterii eficienței protecției infrastructurii critice, în special, prin adoptarea unor acte legislative, care ar define infrastructura critică, ar stabili sectoarele prioritate, ar stabili implicarea sectorului privat și competențele autorităților publice. Deputata a menționat că în proiectul Strategiei pentru Securitatea Informațională protecția infrastructurii critice constituie unul dintre pilonii de bază. Totodată, deputata  a mulțumit Departamentului de Stat pentru suportul constant acordat Republicii Moldova în acest domeniu.
 
În cadrul vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Departamentului de Stat și experții se vor întâlni cu reprezentanții unor serii de instituții publice și private, pentru a prezenta un model de protecție a infrastructurii critice, utilizat de rețelele de energie electrică din Statele Unite, determinând dacă acest model poate fi aplicat și în Republica Moldova. De asemenea, în urma vizitei urmează să fie identificate metodele de colaborare cu autoritățile din Republica Moldova.
 
Potrivit agendei, experții se vor întâlni cu reprezentanții Cancelariei de Stat, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Comisiei Electorale Centrale,  precum și ai companiilor din sectorul energetic  și bancar ale țării, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.