Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-12/berd-i-guvernul-suediei-sporesc-sus-inerea-femeilor-antreprenoare-din-moldova-54765.html
Data: Jul 12, 2018 (22:42)

BERD și Guvernul Suediei sporesc susținerea femeilor antreprenoare din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își lărgește sprijinul pentru companiile conduse de femei în Moldova cu ajutorul celor 2,5 milioane de euro, finanțare nerambursabilă oferită de guvernul Suediei.

Fondurile vor impulsiona programul Femei în Afaceri al BERD, care susține femeile antreprenoare în implementarea inovațiilor prin consultanță în afaceri, instruire, coaching pe termen lung, mentorat și oportunități de networking și socializare.

Pentru a ajuta femeile să crească competitivitatea afacerilor, BERD le oferă acces la consultanți internaționali și locali în așa domenii cum sunt dezvoltarea strategică, marketing-ul, operațiunile, managementul calității, eficiența energetică, managementul financiar și altele. Fondurile suedeze vor acoperi parțial costurile pe care le vor suporta companiile pentru astfel de servicii de consultanță.

Pe lângă aceasta, BERD utilizează instruiri, mentorat și coaching  pentru a încuraja femeile să-și îmbunătățească abilitățile antreprenoariale și să-și consolideze încrederea în sine.

Începând cu 2011, BERD a oferit asistență la peste 160 de femei antreprenoare prin intermediul Programului Femei în Afaceri, finanțat de asemenea de Suedia. O majoritate copleșitoare dintre beneficiarele acestui program au înregistrat o creștere a vânzărilor, în mediu cu 140 procente, în decursul unui an după încheierea proiectelor de consultanță. Mai mult de jumătate au mărit numărul de angajați, creând, în total, aproape 500 de locuri noi de muncă.

Cele mai bune rezultate economice au fost atinse de companiile care au beneficiat atât de consultanță în afaceri, cât și de activități de consolidare a capacităților.

Începând cu anul 2011, guvernul suedez a finanțat programul cu 9 milioane de coroane suedeze sau echivalentul a 960.000 euro.  În 2014, acesta și-a mărit sprijinul, oferind 47de milioane de coroane suedeze (aproximativ 5,2 de milioane de euro) pentru implementarea programului în șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, și Ucraina.

Signe Burgstaller, E.S. Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a declarat: “Suedia are deosebită plăcere să continue sprijinul pentru programul BERD Femei în Afaceri, bazându-se pe rezultatele pozitive deja atinse. 
Prin  susţinerea femeilor în afaceri, contribuim atât la abilitarea femeilor, cât și la crearea locurilor de muncă, ceea ce are efecte pozitive asupra dezvoltării economice și sociale în întreaga țară.”

Angela Sax, Șefa oficiului BERD în Moldova, a mai adăugat: „Cu asistența generoasă din partea guvernului Suediei, am contribuit la transformarea performanței a 160 întreprinderi mici, conduse de femei talentate și creative din Moldova. Avem rezultate extraordinare. Pe viitor, intenționăm nu doar să sporim accesul la consultanță pentru companiile conduse de femei, dar să le oferim și finanțare prin băncile locale, odată ce modernizarea sectorului bancar va fi încheiată”.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. Până acum a investit peste 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte investiționale în țară. Totodată, a mai sprijinit peste 750 de întreprinderi mici și mijlocii prin consultanță în afaceri.