Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-11/guvernul-a-aprobat-ratificarea-acordurilor-de-imprumut-cu-berd-i-bei-pentru-interconectarea-la-re-ea-54720.html
Data: Jul 11, 2018 (22:08)

Guvernul a aprobat ratificarea Acordurilor de împrumut cu BERD și BEI pentru interconectarea la rețeaua electroenergetică din România

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi ratificarea a două Acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”. Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație back-to-back în Vulcănești;  o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Inițiativa corespunde măsurilor stipulate în Strategia Energetică 2030 și angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

„Proiectul va spori securitatea în aprovizionarea cu energia electrică a Republicii Moldova. Acest proiect vine după ce l-am demarat pe cel de interconexiune pe gazele naturale, care asigură securitatea țării noastre în acest domeniu și faptul că nu vom fi dependenți de o singură sursă” , a menționat premierul.

Costul estimat al proiectului este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro, a relatat Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.