Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2018

Executivul a aprobat crearea Agenției Navale a Republicii Moldova

Executivul a aprobat crearea Agenției Navale a Republicii Moldova

Guvernul a aprobat astăzi proiectul hotărârii de Guvern cu privire la crearea Agenției Navale a Republicii Moldova, prin fuzionarea Instituției Publice „Căpitănia Portului Giurgiulești” cu Întreprinderea de Stat „Registrul Naval”. Agenția va avea misiunea de a asigura implementarea politicilor statului în domeniul transportului naval și supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a cadrului normativ în acest domeniu.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că Agenția Navală își va concentra efortul asupra asigurării siguranței și securității navigației maritime și pe căi navigabile interne, precum și asupra exercitării atribuțiilor de stat „pavilion” și stat „port”.

„Instituirea Agenției Navale se pliază pe angajamentele asumate odată cu semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește dezvoltarea instituțională și funcțională a autorităților publice, pentru a spori eficiența activității lor, precum și pentru a asigura un proces decizional și de planificare strategică eficient, participativ și transparent în domeniul transportului naval”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Agenția Navală se va afla în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și va colabora cu autoritățile publice centrale și locale, precum și cu instituțiile internaționale. Rolul acesteia va fi dezvoltarea continuă a capacităților Republicii Moldova pentru gestionarea unui număr cât mai mare de transporturi maritime și pe căi navigabile interne, ceea ce va contribui esențial la dezvoltarea economiei naționale, transportul maritim fiind un factor important în contextul cooperării economice pe plan mondial.

Ținând cont de importanța transporturilor maritime și pe căi navigabile interne la nivel comunitar, UE încurajează dezvoltarea acestora prin acțiuni ce urmăresc modernizarea infrastructurilor de transport maritim,  armonizarea legislațiilor specifice şi a procedurilor în domeniu, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus