Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.07.2018

Agențiile vamale din Moldova și Finlanda își consolidează cooperarea

Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Vama din Finlanda vor realiza schimburi de informații și experiență în domenii precum procedurile simplificate, antifraudă sau pregătirea profesională a personalului vamal. Părțile și-au asumat acest angajament prin semnarea, în premieră, a unei Declarații comune.

Documentul a fost semnat de către Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie și Directorul General al Vămii din Finlanda, Antti Hartikainen, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, în perioada  09-10 iulie curent.

În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat importanța stabilirii unor noi forme de interacțiune pentru dinamizarea relațiilor comerciale dintre state. ”Am certitudinea că acest document va contribui la intensificarea dialogului instituit și că, în rezultat, va contribui la o sporire a schimburilor comerciale între Republica Moldova și Finlanda.”

Totodată, șeful Vămii i-a mulțumit omologului său pentru susținerea tuturor eforturilor de modernizare a sistemului vamal național, în perioada deținerii, de către acesta, a funcției de șef adjunct al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (2005-2007).

”Asistența experților UE este vitală pentru succesul reformelor în domeniul vamal. Datorită acestei susțineri, Vama din Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în calea de parcurs pentru implementarea Acordului de Asociere, în special a capitolului DCFTA.”, a specificat Vitalie Vrabie. În același context, dânsul a menționat și contribuția signifiantă a Înaltului Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care sprijină instituția vamală în demersurile de aliniere la standardele europene în domeniul administrării vamale.

La rândul său, Directorul General al Vămii din Finlanda, Antti Hartikainen a dat asigurări că va sprijini orice inițiative menite să consolideze colaborarea bilaterală și și-a exprimat disponibilitatea acordării asistenței informaționale și metodologice necesare în acest sens.

În replică, Vitalie Vrabie a evocat importanța accelerării încheierii Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Finlanda privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, proiectul căruia a fost deja elaborat și transmis părții finlandeze spre examinare.

”Această tendință globală, de creștere a schimburilor comerciale, ne determină să stabilim și să dezvoltăm instrumente care să ne ajute ulterior să securizăm  tranzacțiile. Acest Acord ne va permite să asigurăm un schimb de informații mai eficient, astfel încât să  prevenim eventuale fraude.”, a opinat Vitalie Vrabie.

Agenda de lucru a delegației finlandeze mai include și vizitarea a două dintre cele mai tranzitate posturi vamale  - ”Palanca” și ”Leușeni” – pentru a fi prezentate principiile de organizare a controlului vamal, infrastructura și echipamentele din dotare, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus