Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-09/directorul-executiv-al-fmi-anthony-de-lannoy-incurajeaza-continuarea-reformelor-in-sectorul-bancar-d-54680.html
Data: Jul 9, 2018 (23:26)

Directorul executiv al FMI, Anthony De Lannoy, încurajează continuarea reformelor în sectorul bancar din Republica Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a avut o întrevedere cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, aflat în vizită la Chișinău.

Cei doi oficiali au discutat despre reformele din sectorul bancar din Republica Moldova, în mod special, despre necesitatea asigurării transparenței acționarilor băncilor și îmbunătățirii gestionării riscurilor. Anthony De Lannoy a salutat efortul autorităților de a atrage investitori de calitate în sectorul bancar din țara noastră. La rândul său, guvernatorul BNM a salutat decizia recentă a Consiliului de Directori Executivi al FMI referitor la finalizarea celei de-a treia evaluare a programului și debursarea noii tranșe de 24 milioane DST (circa 33,8 milioane dolari SUA).  Sergiu Cioclea a menționat că BNM va continua reformele menite pentru consolidarea sectorului bancar și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere bancară.

Discuțiile oficialilor au continuat  vineri, 6 iulie 2018,  în cadrul unei reuniuni la BNM cu experții independenți, dedicată programului cu FMI și situației economice din țară. Experții au abordat subiecte legate de monitorizarea condiționalităților FMI, îmbunătățirea funcționarii instituțiilor de stat, eficiența investițiilor publice, lupta contra corupției și combaterea spălării banilor, necesitatea accelerării reformelor în alte domenii. O atenție deosebită a fost acordată rezoluției Parlamentului European din 5 iulie 2018. Anthony De Lannoy și-a exprimat încrederea că grație succeselor înregistrate în realizarea programului FMI această decizie nu va afecta stabilitatea financiară a Republicii Moldova.

Potrivit BNM, programul cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Finanțarea are loc prin două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), pentru o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari SUA).