Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.07.2018

Deputații vor propune eliminarea impedimentelor în procesul de irigare a terenurilor agricole

Deputații vor propune eliminarea impedimentelor în procesul de irigare a terenurilor agricole

Comisia agricultură și industrie alimentară va propune plenului Parlamentului adoptarea, în lectură finală, a modificărilor și completărilor legislative în vederea eliminării impedimentelor pentru producătorii agricoli în irigarea terenurilor agricole. Proiectul a fost susținut de Parlament, în prima lectură.
 
Astfel, legislația urmează a fi completată cu o nouă prevedere, care va permite producătorilor agricoli să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole. În cazul în care în zona fâșiilor de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă sunt funcționabile sistemele de irigare centralizate, nu va fi permisă instalarea pompei de apă pentru irigare. Utilizatorii de apă care sunt amplasați cu terenurile agricole în zona sistemului centralizat de irigare vor iriga prin intermediul sistemelor de irigare centralizate.
 
Noile prevederi interzic evacuarea apei în scop tehnologic piscicol din bazinul de apă de folosință complexă, cu excepția cazurilor de prevenire a situațiilor excepționale declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, precum și în cazul depistării și eradicării bolilor la pești.
 
De asemenea, vor fi excluse mai multe acte necesare pentru obținerea autorizației de mediu la irigare.
 
Autorii proiectului propun sancțiuni de până la 3 000 de lei pentru persoanele fizice și de până la 25 000 de lei pentru persoanele juridice pentru împiedicarea accesului altor utilizatori de apă pentru amplasarea sau utilizarea prizei de apă și a instalațiilor mobile. Amenzi similare vor fi aplicate deținătorilor lacurilor de acumulare sau a iazurilor care nu dispun de regulamente proprii de exploatare a bazinelor cu apă, precum și a celor care evacuează apa în scop tehnologic piscicol.
 
Proiectul de lege urmează a fi votat, în lectură finală, de către deputați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus