Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.07.2018

Comisia politică externă și integrare europeană a susținut inițierea negocierii unor proiecte de documente

 Comisia politică externă și integrare europeană a susținut inițierea negocierii unor proiecte de documente

Republica Moldova va iniția negocieri cu Ucraina asupra proiectului Acordului în domeniul protecţiei şi repatrierii persoanelor care au suferit de pe urma traficului de ființe umane, copiilor neînsoţiţi și persoanelor aflate în situație de dificultate. Comisia politică externă și integrare europeană a susținut, în ședința de astăzi, inițierea procedurii.

Proiectul documentului prevede identificarea și stabilirea statutului persoanelor care au suferit de pe urma traficului de ființe umane, precum și a copiilor neînsoţiţi și persoanelor aflate în situație de dificultate, aplicarea măsurilor de asistență socială și juridică a acestora, facilitarea schimbului de date și informații pentru soluționarea eficientă a problemelor persoanelor identificate.

Soluțiile identificate trebuie să prevadă, inclusiv, integrarea în țara-gazdă, strămutarea într-o ţară terţă sau repatrierea, pentru copiii persoanelor care au suferit de pe urma traficului de ființe umane sau copiii neînsoţiţi, urmând procesul de determinare a interesului superior al copilului.

Potrivit textului proiectului Acordului, părţile se obligă să stabilească instituţiile și mecanismele de cooperare, să asigure asistența necesară persoanelor care au suferit de pe urma traficului de ființe umane, copiilor neînsoţiţi și persoanelor aflate în situație de dificultate pe perioada de pregătire a procedurii de repatriere. De asemenea, trebuie să întreprindă toate măsurile posibile pentru asigurarea reabilitării fizice, psihologice şi sociale a acestora.

Articole separate în document prevăd procedurile de repatriere atât a copiilor, cât și a adulților.

Documentul va fi încheiat pentru o perioadă nedeterminată și va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări privind îndeplinirea de către părți a tuturor procedurilor interne.

În aceeași ședință, deputații au avizat consultativ și inițierea negocierilor asupra proiectului Protocolului de modificare a Acordului cu privire la colaborarea în domeniul ocrotirii dreptului de autor și a drepturilor conexe, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus