Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.07.2018

La Tiraspol a avut loc o nouă întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

La Tiraspol a avut loc o nouă întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

O nouă şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitalii Ignatiev, cu participarea reprezentanţilor mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, s-a desfășurat pe 02 iulie curent, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol.

În cadrul întrunirii au fost abordate evoluțiile recent marcate pe cele mai actuale subiecte de pe agenda procesului de negocieri, fiind menționată dinamica continuă și rezultativă în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol.

Printre subiectele discutate au fost situația curentă în sfera telecomunicațiilor, la acest subiect fiind semnat, la data de 28 iunie 2018, la nivelul coordonatorilor grupurilor de lucru, Roadmap-ul „Privind implementarea prevederilor Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor” din 25 noiembrie 2017, în corespundere cu prevederile Protocolului ședinței oficiale a „Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană”, care a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29 - 30 mai 2018.

În contextul dialogului părțile au abordat și subiectele ce țin de dotarea tehnico-materială a punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Râbniţa și Tiraspol și organizarea cursurilor de perfecționare pentru personalul ce va activa în aceste puncte.

Totodată, discuțiile s-au axat pe marginea potențialelor mecanisme de import a medicamentelor în regiunea transnistreană și de achiziționare a preparatelor medicale pentru persoanele ce suferă de HIV/SIDA și de tuberculoză.

Partea moldovenească a informat despre inițierea procedurii de consultare publică și de promovare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr.1164 din 22 octombrie 2016 „Cu privire la Programul naţional de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020” în vederea acordării asistenței necesare locuitorilor din regiunea transnistreană.

Printre subiectele supuse discuțiilor la fel pot fi evidențiate și coordonarea mersului procedurii privind revendicarea terenurilor agricole, situate după traseul Râbnița-Tiraspol și activitatea grupurilor de lucru pentru drepturile omului.

Reprezentanții politici au convenit necesitatea continuării dialogului pe marginea problemelor enunțate supra, cu organizarea în timpul apropiat a ședințelor grupurilor de lucru în domeniile aferente, anunță Biroul politici de reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus