Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-07-01/republica-moldova-va-colabora-cu-rom-nia-pentru-imbunata-irea-siguran-ei-i-calita-ii-traficului-aeri-54556.html
Data: Jul 1, 2018 (22:46)

Republica Moldova va colabora cu România, pentru îmbunătățirea siguranței și calității traficului aerian

Republica Moldova va colabora cu România pentru a îmbunătăți standardele actuale de siguranță și calitate a traficului aerian. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe bilaterale în vederea semnării Protocolului de colaborare între Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian „ROMATSA” și Întreprinderea de Stat pentru utilizarea spațiului aerian și dirijarea traficului aerian „MOLDATSA”.

Semnarea Protocolului va contribui la îndeplinirea responsabilităților/cerințelor în domeniul managementului traficului aerian, stabilite în „Acordul privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova”.

Conform documentului, părțile vor coopera în vederea extinderii Cerului Unic European la Republica Moldova, pentru a îmbunătăți standardele actuale de siguranță și eficiență globală a operațiunilor de trafic aerian general în Europa, pentru a optimiza capacitățile de control a traficului aerian, pentru a reduce la minimum întârzierile și pentru a crește eficiența de mediu, precum și în scopul îmbunătățirii performanței și al creării sinergiei.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, instituțiile ROMATSA și MOLDATSA vor colabora și la capitolul inițiative operaționale relevante în domeniul serviciilor de navigație aeriană, al spațiului aerian și al interoperabilității ce rezultă din Cerul Unic European. Protocolul de colaborare mai prevede menținerea unui nivel înalt de siguranță și contribuirea la performanțele globale ale sistemului de transport aerian și la un impact redus asupra mediului.