Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.06.2018

Audieri în Comisia agricultură și industrie alimentară: Va fi îmbunătățită Legea privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora

Audieri în Comisia agricultură și industrie alimentară: Va fi îmbunătățită Legea privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora

Comisia agricultură și industrie alimentară a exercitat control parlamentar asupra implementării Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora. În cadrul audierilor organizate ieri, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au prezentat informații privind monitorizarea procesului de respectare a legislației.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au menționat că, din momentul intrării în vigoare a Legii, au fost înregistrate 50 de grupuri de producători în sectorul horticol.

Totodată, Comisia de Evaluare și Selecție a Ministerului a aprobat 44 din 47 dosare de aplicare depuse de grupurile de producători în cadrul programului de granturi investiţionale. Pe parcursul anului 2017 au fost debursate granturi în valoare de 1 889 608 USD către 6 Parteneriate Productive. În primul trimestru al anului 2018, au fost aprobate 4 dosare de aplicare la programul de granturi, valoarea granturilor aprobate constituind 1 122 000 USD.

29 grupuri de producători din cele 33 active au primit avize de recunoaștere din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, fapt ce le-a permis să beneficieze de suport financiar din partea statului. Cumulativ, de la începutul demarării proiectului, au fost debursate resurse de grant în valoare de - 8 746 787,16 dolari SUA pentru 33 de grupuri de producători, care reprezintă 17 raioane ale Republicii Moldova.

Potrivit raportorului, grupurile de producători prelucrează în total peste 2 000 ha de terenuri și au investit în dezvoltarea infrastructurii frigorifice, a uscătoriilor cu linii de procesare a prunelor, linii de sortare, echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, precum și o linie de confecționare a lăzilor de carton.

Totodată, Ministerul lucrează împreună cu experții Proiectului Agricultură Competitivă în Moldova în vederea modificării şi îmbunătăţirii Legii nr. 312 privind grupurile de producători şi asociaţiile acestora, care, în scurt timp, va fi plasat pe pagina web a Ministerului, în vederea inițierii consultărilor publice cu societatea civilă.

La rândul lor, reprezentanții AIPA au precizat că au fost elaborate o serie de documente destinate investițiilor în agricultură, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus